Hundratusentals egyptier deltog i tisdagens demonstration mot Mubarak. Foto: Khalil Hamra/Scanpix

Ny stordemonstration mot Mubarak väntas i dag

Skakade över regimens tillslag
2:58 min

Det är fredag, ledig dag i den muslimska världen, och i dag väntas ytterligare omfattande demonstrationer i Egypten. Den ledarlösa proteströrelsen föddes på Facebook - med bland annat den så kallade 6:e aprilrörelsen, men nu verkar den av egen kraft.

– Vi mobiliserar inte längre, nu ligger det händerna på folket, säger Ahmed, talesman för 6:e Aprilrörelsen.

– Vi kan möjligen ta åt oss äran av den första demonstrationen, den 25:e januari, men sedan dess har rörelsen levt sitt eget liv och det visade sig att vi inte ens behövde internet för att kalla till demonstration, säger Ahmed, lätt förbluffad över vad han och några andra Facebookaktivister åstadkommit.

Men både Ahmed och bloggaren Wael är märkbart skakade över regimens hårda tillslag mot en fredlig proteströrelse. Jag har aldrig sett något liknande, säger den luttrade yttrandefrihetsförkämpen Wael, som själv vid flera tillfällen utsatts för Mubarak regimens vrede.

– Alla dessa rykten om spioner och Israel. Det är som på 60-talet med utländska journalister som lynchas, människorättsaktivister som grips, och demonstranter som dödas, säger Wael.

Var det naivt att inte förutse den förödmjukade diktatorns destruktiva hämnd? frågar jag Ahmed, talesman för 6:e Aprilrörelsen.

Han bollar tillbaka frågan och säger aktivisterna i Egypten hade behövt stöd, men har övergivits av världssamfundet som inte tagit avstånd från Mubaraks metoder.

Ahmed greps och fick näsan spräckt under en av de första protestdagarna. Men han kommer självklart att delta i dagens demonstrationer efter fredagsbönen, säger han.

Bloggaren Wael är orolig över uppslutningen. Många är rädda, andra har backat och tycker att man kan nöja sig med Mubaraks löfte att inte ställa upp till omval, att Egypten inte har råd att låta demonstrationer lamslå landet.

– Det återstår att se hur effektiv propagandan mot proteströrelsen har varit, säger Wael. Det upptäcker vi om ett par timmar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".