EU-toppmöte i spänning inför tysk-franskt förslag

Ska lagreglera statsskulden
1:41 min

I Bryssel möts i dag EU:s regeringschefer för toppmöte. Och precis som under varje toppmöte det senaste året är det ekonomin i kris som står i centrum. Den här gången hålls regeringscheferna i ovisshet om hur långt Tyskland och Frankrike ska försöka styra EU-ländernas ekonomi.

Det är på regeringschefernas arbetslunch i dag som Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president Nicholas Sarkozy väntas komma med sina förslag. Det tysk-franska förslaget lär enligt källor gå ut på att gå rakt in i enskilda länders nationella lagstiftning.

Det handlar om att länderna i landets egna lag ska skriva in hur stor statsskulden får vara. Bolagsskatterna ska bli mer lika. För den enskilde medborgaren finns också tydliga förändringar som att lönerna ska sättas på samma sätt och att pensionsåldrarna ska vara ungefär den samma.

Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt tror att det trots vad som sägs inte blir så mycket av med det som i dag ser ut som försök till hårdare ekonomisk styrning.

Förslagen till det som kallas en pakt för konkurrenskraft berör i princip bara de sjutton euroländerna, men i det förslag till toppmötesslutsatser som kom i går kväll står det att länder utanför eurogruppen - alltså bland annat Sverige - får vara med i samordningen. Länderna utanför euroområdet ska enligt slutsatserna också få möjlighet att påverka de nya förslagen till ekonomisk styrning.

Exakt vad förslagen innebär står det inget om i förslaget till toppmötets slutsatser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".