Svenska fans festar i Portugal.

EM hittills förskonat från supportervåld

Efter två spelade omgångar i fotbolls-EM kan man konstatera att det varit betydligt lugnare än befarat, utan stora huliganbråk.

För fyra år sedan, vid EM i Holland-Belgien, blev det allvarliga bråk redan i ett tidigt skede av turneringen. Nu har det i samband med matcherna i stort sett inte varit något bråk alls.

”Alla sjöng tillsammans”
De svenska supportrarna på plats i Porto berättar om den fina stämningen mellan fansen från olika länder.  

– Efter matchen drog alla ner till piren och sjöng. Danskar, tjecker, engelsmän, italienare, alla tillsammans, det var helt otroligt. Så brukar man inte göra, jag har aldrig varit med om saken förut, helt otroligt, säger Kianosch Kodakaram 

Badade i fontänerna
I Porto verkar det vara en total förbrödring mellan de olika ländernas supportrar. I Coimbra i torsdags efter matchen England-Schweiz sågs engelsmän och schweizare sjunga och bada tillsammans i fontänerna, en positiv bild som bekräftas av Lennart Petersson, chef för sex svenska supporterpoliser i Portugal. Inget bråk i de första så kallade riskmatcherna och värmen är hans förklaring. 

Den portugisiska polisen håller låg profil för att inte provocera, men vid Englands matcher anses det nödvändigt att visa upp ridande kravallutrustad polis för att markera.  

Gripanden som har gjorts på Algarvekusten har inte skett i samband med matcher, Lennart Petersson betecknar det mer som fyllebråk än som fotbollsvåld.  

Turnering mellan supportrarna
De enda hårda tag som förekommer i Porto är på stranden när supporterlag från olika länder möts i en fotbollsturnering.  

– Det är riktigt bra, med sådant väder och allt folk. Bara fest, alla är riktigt trevliga, det är så bra stämning, säger en av spelarna i det svenska, Jörgen Gustafsson.

Johan Prane, Porto
johan.prane@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista