Telefonlinje ska minska risk för krig

Risken för kärnvapenkrig har länge kastat en mörk skugga över Sydasien, men på söndagen har Indien och Pakistan deklarerat hur de vill minska risken för att rena missförstånd ska kunna sätta igång ett krig.

En fast telefonförbindelse mellan regeringarna i Indien och Pakistan ska minska risken för att ett kärnvapenkrig utbryter av misstag. Den heta linjen är ett resultat av överläggningar som hållits i New Delhi under veckoslutet.

Slutar provspränga
De båda länderna kom också överens om att tills vidare sluta provspränga kärnvapen. Nästa vecka hålls ett möte på utrikesministernivå, ett möte där den svåra frågan om omtvistade Kashmir står högt på dagordningen.

På söndagskvällen säger Pakistan att man hoppas att processen ska leda till ett toppmöte mellan president Pervez Musharraf och Indiens nye ledare Manmohan Singh. Därmed verkar det som att båda sidor är angelägna om att fortsätta normalisera förbindelserna. De båda ärkefienderna har utkämpat tre krig med varandra efter självständigheten 1947.

Vill visa resultat
Den nya regeringen i Indien, som leds av kongresspartiet, är angelägen att visa att den också kan göra framsteg i fredsprocessen. Förre premiärministern Vajpayee investerade mycket av sin energi på att försöka nå konkreta resultat. När hans hindunationalistiska regering nyligen besegrades var en del oroliga för att fredsprocessen skulle tyna bort.

Så sent som för två år sedan kom de båda kärnvapenbestyckade länderna nära krig med varandra, men sedan dess har båda sidor vidtagit förtroendeskapande åtgärder. Det har blivit lättare för indier och pakistanier att resa mellan varandras länder, och nyligen gjorde Indiens cricketlag en bejublad turné i Pakistan.

Svårt med eftergifter
Frågan om Kashmir, som båda länder gör anspråk på i sin helhet, är knappast närmare någon lösning. En del analytiker säger att det kommer att bli svårt för den nya indiska regeringen, vars förgrundsfigur är italienskfödda Sonia Gandhi, att göra eftergifter till Pakistan, eftergifter som möjligen hade varit politiskt lättare för Vajpayees hindunationalister.

En pakistansk talesman säger ikväll att fredsprocessen går fram åt, ett litet steg i taget.

Nils Horner, New Delhi
nils.horner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".