Bill Clintons bok.

Clintons biografi slut innan den släppts

Bill Clinton är åter det stora samtalsämnet i USA. Den förre presidentens självbiografi kommer ut den här veckan och första upplagan är redan slutsåld.

Reklamkampanjen är gigantisk: tidningsintervjuer, boksigneringar och tv-shower ikväll sänder teveprogrammet 60 minutes en intervju där Bill Clinton bland annat talar om Lewinskyaffären.

”Lewinsky-affären en konspiration”
”Jag gjorde det av värsta tänkbara skäl. Jag gjorde det för att jag kunde”. Så förklarar USA:s förra president Bill Clinton sin affär med praktikanten i Vita Huset, Monica Lewinsky, som höll på att kosta honom presidentämbetet.

Samtidigt så talar Clinton, precis som sin fru Hillary, om den historien som en gigantisk högerkonspiration, iscensatt av åklagaren Ken Starr som ville ställa Clinton inför riksrätt.

Resten av den nästan 1 000 sidor långa biografin ägnas åt Clintons storpolitiska liv och idéer.

Skjuts för Kerry?
Frågan är betydelsen för dagens politiska liv, kommer den demokratiska presidentkandidat John Kerrys kampanj att överskuggas, eller får han en extra skjuts av den bland vissa omåttligt populära Clinton?

I varje fall får George Bush oväntad hjälp i Irakfrågan. Den här veckan har den kommitté som utreder terrorattackerna den elfte september 2001 sagt att man inte funnit några länkar mellan Irak och terrorattackerna. Nu säger Clinton att han stödjer Bushs beslut att starta Irakkirget, även om han menar att tidpunkten var fel.

Timingen för Clinton själv är noga uträknad menar politiska bedömare. Förra sommaren kom Hillary Clintons självbiografi, nu kommer makens. Det betyder att om Hillary Clinton väljer att kandidera till presidentposten 2008, så är Lewinskyaffären redan färdigdiskuterad och ur världen då.

Marie-Jeanette Löfgren, New York
marie-jeanette.lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista