Tjetjensk barngrupp dansar i Sverige

På söndagsförmiddagen rullade en röd buss av Finlandsfärjan på Viking Line-terminalen i Stockholm. Det är den tjetjenska barndansgruppen Daymokhk från Groznyj som med ett trettiotal barn och ledare är på turné i Europa.

Trots kriget i Tjetjenien har gruppen kunnat hålla verksamheten i gång och turnerat över hela världen, framför allt i Europa. Trettonårige Magomed Shidajev och fjortonårige Anzor Akhmathanov har dansat med gruppen i fem år.

– Vi tränar alla dagar i veckan. Det är svåra omständigheter, men vi klarar oss, säger fjortonårige Anzor Akhmatanov.

Förlorat pappa i kriget
Han har tillsammans med ett trettiotal barn i åldrarna åtta till 16 år kommit till Sverige under sin Europaturné. Liksom flera av barnen i den tjetjenska dansgruppen Daymohk har Anzor Akhmathanov förlorat sin pappa under kriget i Tjetjenien. Trots striderna har dansgruppens ledare Ramzan Akhmadov har gjort allt för att hålla dansen igång. 

– Under de krigets värsta strider var vi i ensemblen utspridda i småbyar, men vår ledare, Ramzan Akhmanov, åkte runt i byarna för att samla i hop oss, berättar Anzor Akhmathanov och kompisen Magomed Shidajev.  

”Vi vill se allt”
Just nu är det lugnare men det stora problemet är att dansarna saknar träningslokal.    

Om ett par dagar drar den röda bussen vidare till Danmark, Norge och Storbritannien. Först blir det en föreställning på Tumbascenen i södra Stockholm på måndag och lite sightseeing också.

– Vi har aldrig varit i Sverige så vi vill se allt, säger Anzor Akhmathanov.

Anna Gustafsson
anna.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista