EU:s utrikeschef Catherine Ashton pratar med media när hon anländer till EU-toppmötet under fredagen. Foto: /Thierry Charlier/Scanpix.

EU ligger lågt om Mubaraks avgång

"Egyptens sak att jobba med övergången till demokrati"
1:14 min

På EU:s toppmöte i Bryssel ska EU:s regeringschefer diskutera det som händer i Egypten. Men det kommer inte att bli något EU-krav om att Egyptens president Mubarak omedelbart ska avgå.

– Det är det egyptiska folkets och den egyptiska regeringens sak att jobba med övergången till demokrati. Mubarak har redan gjort klart att han kommer att avgå, sa EU:s utrikeschef Catherine Ashton när hon kom till toppmötet i dag på förmiddagen.

Efter att ha haft samtal med Egyptens vicepresident Suleiman anser också Ashton att det finns en dialog mellan folket och regeringen.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel sa när hon kom till toppmötet i morse att EU:s regeringschefer i dag ska diskutera hur EU:s hjälp till Egypten ska se ut.

Och Storbritanniens premiärminister David Cameron varnade för att om misshandeln och dödandet fortsätter, kommer Egypten att förlora all sin politiska trovärdighet.

– Egypten och dess regim kommer att förlora all den trovärdighet som finns kvar, inklusive i Storbritannien, sa han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".