Svenska journalister kan tas hem från Egypten

"Vi diskuterar om och när vi ska ta hem dem"
1:45 min

Efter jakten och hoten mot internationella journalister i Egypten gör nu svenska medier olika bedömningar när det gäller deras utsända och hur de ska agera och arbeta. Inte minst efter att SVT:s utsände Bert Sundström i går skadades allvarligt.

På Dagens Nyheter har det funnits funderingar på att ta hem utsända, säger DN:s utrikeschef Pia Skagemark.

– Vi diskuterar om och när vi ska ta hem dem. Man måste ju prata med varandra hela tiden. Det är ju inte heller lätt att i dag ta sig ut till flygplatsen. Det finns checkpoints där man kan råka ut för trakasserier, säger Pia Skagemark, utrikeschef på DN.

Flera utländska journalister har utsatts för våld och hot och tvingats lämna i från sig material.

I går försvann SVT:s Bert Sundström. Han hittades senare på ett sjukhus med knivskador.

I dag uppger SVT att läget är fortsatt allvarligt men stabilt och att han vårdas för knivskador och skallskada.

Vården bedöms enligt divisionschefen för SVT Nyheter, Olof Karlsson, som bra, och de har säkerhetspersonal på plats. Det är fortfarande oklart vad som hände.

På flera svenska redaktioner talas det i dag om att evakuera sina utsända.

Ingen har tagit det beslutet, men flera uppmanar sina medarbetare att av säkerhetskäl jobba från hotellrummet. Något som naturligtvis påverkar själva rapporteringen.

– Det här får ju jättestora konsekvenser eftersom de inte kan vara på plats själva, och se med egna ögon vad som händer. Utan de är hänvisade till att titta på tv-bilder och annat och sedan försöka rapportera. Det är ju ett jättestort minus, säger Ekots utrikeschef Christina Gustafsson.

På Expressen har de inga rekommendationer att deras medarbetare ska stanna på hotellet, utan menar att det är bättre att personer på plats gör en bedömning av säkerheten.

– Det är inte givet att det är bäst att i alla lägen att befinna sig på hotellet. Jag tror att det är väldigt viktigt att medarbetarna på platsen avgör om det säkraste stället är att vara med andra västerländska journalister, att vara i närheten av myndighetsbyggnader eller att vara till exempel på ett hotell, säger Thomas Mattsson, chefredaktör på Expressen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".