En bombrobot undersöker en väska utanför Kurt Westergaard hem i Århus efter attacken. Foto: Ernst van Norde/Scanpix

Fängelse för angrepp på dansk tecknare

Det blev nio års fängelse för den man som angrep den danske Muhammedtecknaren Kurt Westergaard i hans hem förra året.

Den 29-årige dansk-somaliern fälls för mordförsök samt försök till terrorbrott.

En enig jury ansåg att angreppet var ämnat att "skrämma befolkningen" vilket gör det till ett terrorbrott.

Tidigare har terrorbrott gett tolv års fängelse, men mannen anses ha fått straffrabatt eftersom han attackerade en enda människa. 

Efter avtjänat straff ska han utvisas på livstid.

29-åringens advokat överklagade direkt domen till högre instans för att försöka få terrordomen hävd och straffet lindrat.

Attacken skedde på nyårsdagen förra året då 29-åringen trängde sig in i Westergaards hus, beväpnad med en kniv och en nyinköpt yxa, och försökte slå ihjäl tecknaren.

När 29-åringen sedan på sin flykt från platsen mötte polisen försökte han också att skada dem, vilket gör att han också döms för våld mot tjänsteman samt brott mot vapenlagen. 

Inför angreppet hade 29-åringen samlat information på nätet om såväl Knut Westergaard och Muhammedteckningarna som om militanta islamistiska grupper, skriver rätten i sin dom.

Knut Westergaard säger till danska medier att han är mycket nöjd med att 29-åringen döms för terrorbrott och inte bara mordförsök eftersom 29-årigen hade en attityd som en helig krigare under attacken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".