"Sveriges ekonomiska läge blir mer robust"

"Det blev en mycket bra affär"
1:19 min

I morse sålde regeringen 255 miljoner aktier i Nordea för 74:50 styck. Totalt innebär det 19 miljarder kronor till staten, pengar som ska användas på att betala av på statsskulden. Men försäljningen har fått kritik, bland annat för att aktier med just nu god lönsamhet säljs för att betala av på en statsskuld som har låga räntor. Men finansmarknadsminister Peter Norman är ändå nöjd.

– Sveriges ekonomiska läge blir mer robust, vi står bättre rustade om det viner mera. Det är det viktiga för skattebetalarna.

Ska ni sälja resten?

– Vi har ambitioner om att minska ägandet i Nordea under mandatperioden, vi får återkomma till det.

Staten ska inte äga riskfyllda bankaktier, och statsskulden ska ner. Det var regeringens budskap. Socialdemokraterna och vänsterpartiet är kritiska, men Miljöpartiet stöder affären.

– Vi tycker att det är okej att sälja. Det är 20 procent som staten äger ju Nordea, och vi ser inte det som ett vitalt samhällsintresse att staten äger 20 procent av en vanlig affärsbank, säger partiledaren Maria Wetterstrand.

En av köparna är finska Sampo. De har köpt 30 miljoner aktier i Nordea och äger nu 21,3 procent av banken.

Men de andra 199 bolagen som köpt Nordeaaktier vill Peter Norman inte prata om.

– Aktierna handlas ju över en börs, och det betyder ju att de som köper aktier i går kanske inte är ägare i dag. Så att ägandet av börsbolag ändras ju varje sekund.

Kritiken mot försäljningen har bland annat varit att det är en dålig affär. När staten minskar sin statsskuld med 19 miljarder, så betyder det minskade ränteutgifter på 100 miljoner.

Samtidigt gav aktierna förra året en utdelning på 544 miljoner. Men finansmarknadsministern är i alla fall nöjd.

– Det blev en mycket bra affär.

Svenska staten kontrollerar nu 13,5 procent av banken Nordea. Försäljningen motsvarar cirka 32 procent av statens totala ägande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".