FN-anställda anklagas för sexköp

Utredningen om FN-personal som sexuellt utnyttjat flyktingar i Kongo-Kinshasa växer. Både civil och militär personal ur FN-styrkan misstänks. Hittills har man skickat hem en person ur styrkan och ytterligare 58 fall utreds.

Peter Berg har tjänstgjort vid den svenska flygfältsenheten i östra Kongo-Kinshasa. Han berättar om när undersökarna skulle skaffa fram bevis.

– De tittade på morgonen om det kom några lokala flickor som smet ut från granncamper föratt se om ryktena stämde att de var prostituerade, säger han.

Det var personal från FN:s enhet för mänskliga rättigheter som om morgnarna klättrade upp i den svenska Kongostyrkans vädertorn för att spionera på soldaterna.

Stora problem med sexköp
Spanandet började efter rapporter om utbredd prostitution med kvinnor från intilliggande flyktingläger. FN-juristen Jane Rasmussen har undersökt anklagelserna.

Efter en veckas undersökning i staden Bunia i östra Kongo slog Jane Rasmussen fast att det fanns ett stort problem. FN-personal i Kongo och särskilt i Bunia som satt i system att köpa sex av flyktingar de ska beskydda. De har också våldtagit kvinnor.

Unga flickor utsätts för våldtäkter
Flickor, ibland inte äldre än 13 år, sålde sina kroppar till FN-soldaterna för en banan eller en bit kaka.

Många av dem efter att ha flytt undan milis- och regeringsförband vars soldater använt sexuellt våld i krigsföringen.

Många av flyktingarna har våldtagits upprepade gånger och sedan tvingats iväg av sina familjer eftersom de dragit skam över släkten, särskilt om de blivit gravida efter våldtäkterna.

Väl framme i flyktinglägren har de återigen stött på problem och nekats mat eftersom de är ogifta mödrar.

En har redan skickats hem
FN har hittills skickat hem en anställd för felaktigt agerande. Ytterligare 58 andra fall utreds men antalet berörda personer är betydligt fler.

En intern personalutredning pågår för fullt. Rutiner för när och var de FN-anställda får röra sig ute bland lokalbefolkningen ses över. Ett kvinnoprojekt för att ge ensamstående mödrar andra inkomstmöjligheter har också påbörjats.

Men det lär ta tid innan problemen är åtgärdade. Det är de enskilda länderna som ska se till att soldaterna sköter sig. FN har inte mycket att säga till om när det gäller det gäller den militära personalen.

Naila Saleem
naila.saleem@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista