Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Resultaten från studien visade att barn som förändrat sin diet fick färre klassiska adhd-symptom. Foto: Claudio Bresciani/Scanpix.

Ändrad kost kan lindra adhd hos barn

Förändrade matvanor hos barn med adhd kan lindra symptomen, visar en ny holländsk studie. Men Björn Kadesjö som är barnläkare säger att det finns andra faktorer som behövs för en bra behandling av adhd hos barn.

En mindre studie av matens inverkan hos barn med koncentrationssvårigheter, adhd, visar att förändrade matvanor kan lindra symptomen. Barnen som fick mat med låg allergirisk förbättrade sin koncentrationsförmåga, enligt studien som publiceras i medicintidskriften The Lancet.

Men även om flera studier visat en effekt när man tagit bort eller lagt till olika ämnen i kosten så är det för tidigt att ge allmänna råd, säger barnläkare Björn Kadesjö.

– Även om de här studierna visar en reduktion av adhd-symptomen, så är inte resultaten sådana att problemen är helt borta, och det är viktigt att betona.

Barnen i studien fick bara äta ett mindre antal livsmedel, till exempel ris, frukt, vitt kött och vissa grönsaker under fem veckor, och sedan jämfördes deras symptom med barn som ätit som vanligt. Och resultaten visade att barn som förändrat sin diet fick färre klassiska adhd-symptom. Men nu behövs fler studier, säger Björn Kadesjö.

– Även om detta är intressant så måste det upprepas för att påverka behandlingsupplägget i stort. Men det är klart att många föräldrar redan i dag är inne på de här tankarna och då måste man ju hjälpa de föräldrar som har sådana här misstankar i att göra kostförändringar på ett relevant sätt så att det inte blir skadligt för barnet.

Björn Kadesjö menar att även om kostfaktorer säkert har inverkan, så finns det andra faktorer som behövs för en bra behandling av adhd hos barn.

– Detta är ett spår, men det viktiga och stora spåret är bemötande, förhållningssätt, bemötande i vardagen, det är ändå det som är det stora.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".