Vindkraftverk utanför Ludvika. Foto: Trons/Scanpix.

Vattenfall tror på lönsam vindkraft inom tio år

"Jag tror att det är realistiskt"
2:01 min

Vindkraften kommer att vara lönsam redan om tio år och skulle därför klara sig utan statliga subventioner, enligt Vattenfall. Därför är riksdagens beslut om stöd till landets vindkraftsproducenter ända fram till år 2035 onödigt, anser Vattenfalls vindkraftschef Eva Vitell.

– 2020 måste vi ha en situation där vår vindkraft bär sig. Vi kan inte hålla på med subventioner hur länge som helst, säger Eva Vitell.

Elproducenter, som Vattenfall, får el-certifikat för den el som kommer från en förnybar energikälla, till exempel biobränsleanläggningar och vindkraftverk.

Certifikaten säljs sedan till elleverantörerna som enligt lagen måste köpa en viss andel certifierad el varje år.

Förra året sålde producenterna sådana här el-certifikat för totalt knappt nio miljarder kronor.

– För vindkraften är subventionerna jätteviktiga, eller snarare för all förnybar kraft utom vattenkraften. Den står på egna ben.

Men skulle ni klara er utan dem i dag?

– Nej, då skulle det inte vara lönsamt att utveckla de här teknikerna och bygga de här kraftverken, säger Eva Vitell.

Men om tio år kommer bland annat teknikutvecklingen och sjunkande tillverkningspriser ha gjort det möjligt att bygga och driva vindkraftsparker utan stöd, enligt Eva Vitell.

– I alla de här stegen händer det saker, nämligen mer kilowattimmar för mindre pengar. Jag tror att det är realistiskt.

I dag får vindkraften i Sverige fram el som motsvarar ett par procent av den totala svenska elkonsumtionen.

Riksdagen har satt upp som mål att det år 2020 åtminstone ska finnas färdiga planer för vindkraft som kan stå för tio gånger så mycket el som i dag.

Men Marian Radetzki, professor i nationalekonomi med energi och mineraler som specialområde, tror att vindkraften aldrig kommer att klara sig utan det stöd som systemet med el-certifikat innebär.

– Jag bedömer att det är helt orealistiskt att vindkraften skulle kunna stå på egna ben fram till 2020.

Varför då?

– Därför att vindkraft, näst solkraft, är det dyraste sättet att producera el. Att vindkraften skulle hämta in det extrema försprång som andra energiformer har, det är bara orealistiskt, säger Marian Radetzki, professor i nationalekonomi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".