Annika Falkengren. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix.

Uppgång i Baltikum förklarar SEB:s storvinst

"Vi var rädda för hårdare tider"
1:49 min

I dag har banken SEB presenterat sin rapport för det fjärde kvartalet 2010, och det blev ett rejält vinstlyft jämfört med ett år tidigare. Den kanske viktigaste förklaringen är att det vänt uppåt i Baltikum. Vändningen har gått överraskande snabbt, enligt SEB:s vd Annika Falkengren.

– Jag tror hela världen är överraskad av den enorma vändningen och det åtstramningspaket som gjordes i Baltikum, och hur fort återhämtningen kom, det vill säga hur fort de gick från negativ tillväxt till positiv tillväxt. Det har nog tagit oss med en viss överraskning, vi var nog rädda för att det skulle bli hårdare tider lite längre i Baltikum, SEB:s vd Annika Falkengren.

Nu går SEB baltiska verksamhet åter med vinst.

Kvartalsrapporten i dag visar hur snabbt det kan svänga. Det sista kvartalet 2009, i spåren av finanskrisen, hamnade rörelseresultatet på under 800 miljoner kronor. Kvartalsapporten då förmörkades av gigantiska kreditförluster.

Nu är bilden helt annorlunda. Kreditförlusterna har pressats ned, och rörelseresultat för kvartalet hamnade på 4,3 miljarder kronor.

Förutom vändningen i Baltikum har riksbankens räntehöjningar den senaste tiden gynnat SEB. Det så kallade räntenettot, skillnaden på in och utlåningen, steg med hela 36 procent jämfört med året före.

– Självklart gynnas alla banker av ett stigande ränteläge, för då kan man ha marginaler även på inlåningsräntor, säger Annika Falkengren.

SEB har nu en tung tid i Baltikum bakom sig.

Ett annat kostsamt äventyr som kunde avslutas för bara några dagar sedan, den sista januari, var försäljningen av den tyska kontorsrörelsen.

Den köptes 1999 för närmare fjorton miljarder kronor. När den nu såldes till den spanska banken Santander var prislappen nere i lite drygt fem miljarder kronor.

– Jag tycker att vi har fattat ett jobbigt beslut, men som långsiktigt sett kommer att bli bäst för banken, bankens kunder och bankens aktieägare.

Hur många miljarder har det kostat banken?

– Det vet jag inte i dag, men det har kostat mycket pengar, säger SEB:s vd Annika Falkengren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".