Arkivfoto: Anders Wiklund/Scanpix.

Ansvar för brottsbekämpning på nätet ses över

Polisen behöver bli bättre på att utreda nätbrott
1:53 min

EU-kommissionen vill att det ska vara brottsligt att sprida datavirus. Angrepp på internet, så kallade cyberbrott, är ett av de allvarligaste hoten mot samhället, enligt EU-kommissionär Cecilia Malmström. Men i Sverige är spridning av datavirus inte olagligt.

Justitieminister Beatrice Ask tycker ändå att lagstiftningen är tillräcklig mot cyberbrott.

– Vi har ingen större problematik där. De brott som begås elektroniskt är sällan annorlunda, annat än att de sker på ett annat område än traditionellt.

– Men det handlar om att stjäla pengar, att förskingra, kränka människor, skaffa sig företagshemligheter som man inte har rätt till, och annat. Det är sådant som är brottsligt, så det är inga problem, säger Beatrice Ask.

EU-kommissionen planerar att föreslå ett förbud mot att sprida datavirus och trojaner på internet.

EU-kommissionär Cecilia Malmström vill bygga upp ett cyberbrottscentrum vid EU:s polismyndighet. Där ska det enligt Malmström finnas förmåga att samordna cyberbrottsutredningar hos medlemsländerna.

Justitieminister Beatrice Ask säger att den svenska polisen behöver bli bättre och få en större förmåga att utreda brott på internet.

På central nivå på Rikskriminalpolisen är kompetensen hög, enligt justitieministern.

Men det är stor oklarhet om ansvarsfördelningen när det gäller cyberbrott i Sverige.

Beatrice Ask ger nu säkerhetspolisen i uppdrag att avgränsa vilka delar av datasäkerheten i samhället som den ska bevaka.

– Jag tror att det är bra att konkretisera det arbete som bedrivs, genom att ge dem ett uppdrag att redovisa hur man ser på ansvarsområdet och vilka områden som man anser som särskilt viktiga att fokusera på.

Polisen får också i uppdrag att avgränsa vad som är polisens ansvar när det gäller datasäkerhet och cyberbrott, och vad som är andra myndigheters och privata företags ansvar, säger Beatrice Ask.

– Vad ska de brottsbekämpande myndigheterna arbeta med och vad ska någon annan rimligen syssla med? Jag tror att det är hög tid att vi i Sverige får lite ordning och reda på detta, säger justitieminister Beatrice Ask.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".