En patient undersöks med hjärnröntgen. Foto: Yves Logghe/Scanpix

Ny teknik bättre för skallskadade

500 allvarliga skallskador om året
2:05 min

För första gången kan läkare följa blodflödet i hjärnan sekund för sekund och se om medicinerna ger rätt effekt. Ny svensk teknik förbättrar vården av svårt skallskadade.

Peter Reinstrup är överläkare på neurointensiven på Skånes Universitetssjukhus i Lund.

– Det vi får, det får vi online, så att vi hela tiden vet hur stort blodflöde som har passerat genom hjärnan på patienten.

På 1960-talet uppfann neurokirurgen Nils Lundberg i Lund en mätare som registrerade trycket i huvudet, och det räknas som en milstolpe i neurokirurgin och en förutsättning för den moderna neurointensivvården.

Vad Peter Reinstrup, tillsammans med forskare på Lunds tekniska högskola, gjort är att utveckla den tekniken så att man nu kan mäta blodflödet sekund för sekund. Tidigare fick man gissa utifrån stickprovsmätningar. I ett rum på neurointensiven i Lund ligger en nedsövd patient uppkopplad till maskinen.

– Det vi kan se här är en patient som är mycket nedsövd med olika mediciner. Men vi kan se att han har ett fullt tillräckligt blodflöde genom hjärnan, säger Peter Reinstrup.

Varje år drabbas runt 500 personer i landet av allvarliga skallskador, ofta vid trafikolyckor, ridning, motorcykel- och mopedåkning samt våld.

– Det här är en trafikolycka med allvarliga hjärnskador och en väldigt svullen hjärna. Han har legat en längre tid med högt tryck genom hjärnan, säger Peter Reinstrup.

Centralt för vården av skallskadade är att ha kontroll över trycket i hjärnan.

Om hjärnan svullnar måste trycket minskas med olika läkemedel och med den nya uppfinningen kan man direkt se vilken effekt de olika läkemedlen har, anpassa doseringen och på det viset minska risken för framtida men.

I dag finns endast ett exemplar av maskinen, men tanken är att tekniken skall spridas till fler sjukhus.

– Vi har chans att gå vidare och undersöka andra mediciners effekt och vi har också chans att göra behandlingen mycket mer individuell. Vi kan nu behandla gamla patienter, unga patienter och precis se vad vi har för blodflöde hos dessa patienter, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".