"Brist på sjukvårdsmaterial på torget"

Tillfartsvägar kontrolleras av Mubarakanhängare
1:26 min

Tahrirtorget i Kairo var fortfarade på fredagskvällen fyllt med människor som vägrar att ge upp i sina krav om att president Mubarak måste avgå.

Svenska Maria Andersson har försökt ta sig till Tahrirtorget varje dag under protesterna, så även i dag, men det hade kunnat sluta illa då hon och hennes man tog fel gata dit. För många av tillfartsvägarna in kontrolleras av Mubarakanhängarna.

– De har intagit flera av gatorna som leder in till Tahrirtorget och de flesta är ju beväpnade med olika slags vapen som de har hittat hemma som påkar och knivar. Just första gången när vi försökte ta oss in så var det inte en speciellt bra idé, säger hon.

Men trots det hotfulla läget så lyckades de ta sig därifrån och även senare via en annan väg in på torget. Där var det i dag var en annan stämning än de senaste dagarna. Det var sång och glädje, berättar Maria Andersson som är engagerad i Svenska Rödakorset.

Hon har under dagen erbjudit sin hjälp till de tillfälliga sjukvårdsstationerna som finns inne på torget. Men sjukvårdsarbetarna där sade att det var för farligt att låta någon utlänning arbeta där.

Hon berättar att det är många som går omkring med bandage runt huvudena och med brutna armar och ben, men som ändå vägrar lämna torget. Men det börjar bli brist på sjukvårdsmaterial, berättar Maria Andersson.

– Ja, det är redan svårt som det ser ut nu. Så jag hoppas i alla fall att regeringen och polisen kommer att släppa in mer sjukvårdspersonal och även de internationella organisationerna så att man får mer kontroll över läget och att de människor som blir skadade och väljer att stanna kvar får den hjälp de behöver, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".