Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ekot direktrapporterar om Egypten

Uppdaterat söndag 6 februari 2011 kl 01.00
Publicerat lördag 5 februari 2011 kl 06.05
Al-Jazira: De senaste timmarna har varit lugna
1:47 min
1 av 8
Klicka för grafik - befrielsetorget
2 av 8
En demonstrant viftar med en egyptisk flagga på Tahrirtorget. Foto: Lefteris Pitarakis/Scanpix.
3 av 8
Regimmotståndare i Kairo läser tidningar på Tahrirtorget på lördagen. Foto: Amr Nabil/Scanpix.
4 av 8
Demonstranter samlas på Tahrirtorget i Kairo på lördagen. Foto: Manoocher Deghati/Scanpix.
5 av 8
Regimmotståndare dansar och sjunger på Tahrirtorget i Kairo. Foto: Amr Nabil/Scanpix.
6 av 8
Demonstranter städar upp på Tahrirtorget på lördagen. Foto: Manoocher Deghati/Scanpix.
7 av 8
En demonstrant skyddar huvudet med en läskback vid sammandrabbningar i Kairo på fredagen. Foto: Ben Curtis/Scanpix.
8 av 8
En demonstrant viftar med den egyptiska flaggan på ett tak vid Tahrirtorget. Foto: Lefteris Pitarakis/Scanpix.

Demonstrationerna med krav på president Mubaraks avgång fortsätter i centrala Kairo. Bakom kulisserna pågår nu en rad olika försök att hitta ett lämpligt sätt för Mubarak att lämna ifrån sig makten.

Sö 01:43

Egyptiska oppositionsledaren, Mohamed ElBaradei säger att det vore ett stort bakslag om USA ger Egyptens president Mubarak, eller hans vice president sitt stöd. Han varnar också för att ett sådant beslut från USA:s sida skulle kunna leda till att demonstrationerna ökar och blir mer våldsamma.

Uttalandet kommer som en reaktion på att den amerikanske presidentens särskilda sändebud, Frank Wisner, tidigare under kvällen sade att Mubarak bör sitta kvar för att genomdriva förändringar.

Sö 00:15

I Egypten har oppositionsgruppen Muslimska brödraskapet meddelat att de ska inleda samtal med den egyptiske vicepresidenten Omar Suleiman.

Diskussionerna kommer att handla om hur president Hosni Mubarak ska avgå, om rätten att demonstrera på allmän plats och hur demonstranternas säkerhet ska garanteras, rapporterar Reuters.

19:34

Den egyptiske ledaren Hosni Mubarak är en "gammal god vän" till USA och han bör stanna vid makten under en övergångsperiod. Det sade USA:s presidents särskilde sändebud, Frank Wisner.

– Presidenten bör sitta kvar på sitt ämbete för att genomdriva förändringarna, sade Wisner via videolänk till deltagarna i säkerhetskonferensen om Mellanöstern i München.

17:45

Partitoppen i Egyptens regeringsparti NDP kan vara på väg att avgå. Flera nyckelpersoner i politbyrån byts ut, bland andra Hosni Mubaraks omstridde son Gamal. 

Däremot har det inte kommit några besked om presidentposten eller Hosni Mubaraks fortsatta roll. Tv-kanalen Al Arabiyaa gick först ut med uppgifter om att Mubarak avgått som partiledare, men drog sedan tillbaka dessa uppgifter.

Enligt Sveriges Radios utsända i Egypten, Agneta Ramberg, kan ommöbleringen i partitoppen röra sig om eftergifter som har skett under press. På Tahrirtorget reagerade demonstranterna närmast med likgiltighet  och avfärdande på nyheten. Och trots utegångsförbud och regn köade människor på kvällen för att komma in på torget.

17:06

De två journalister från tv-bolaget al-Jazira som gripits av egyptiska myndigheter släpptes under eftermiddagen, meddelar tv-bolaget.

Det var i fredags som al-Jaziras Kairo-chef och en av det Qatarbaserade nyhetsbolagets reportrar som greps i Kairo.

17:01

Fritidsresor, Apollo, Ving och Solresor har flugit hem alla sina resenärer från Egypten. De sista landade åter i Sverige under fredagen och lördagen, uppger TT.

16:56

I eftermiddag har en hög militärbefälhavare gjort ett misslyckat försök att be demonstranterna på Tahrirtorget att avsluta protesten. Han möttes av slagord med krav på Mubaraks avgång och lämnade podiet.

Samtidigt har utegångsförbudet kortats.

16:52

En kyrka i den egyptiska staden Rafah invid gränsen till Gazaremsan stod i dag i lågor. Vittnen i staden hade innan dess hört en explosion i närheten i kyrkan, rapporterar AFP.

16:37

Egyptens styrande parti NDP:s verkställande utskott avgår, rapporterar den statliga tv:n.

Enligt tv-kanalen al-Arabiyya får presidentens son Gamal Mubarak lämna plats åt Hossam Badrawi. Han blir ny generalsekreterare i NDP, vilket räknas till partiets liberala flygel, skriver Reuters.

14:58

Protesterna fortsatte på Befrielsetorget i Kairo under lördagen, men antalet demonstranter var färre än dagen innan, rapporterar medier på plats.

Även i landets andra stad Alexandria förekom spontana demonstrationer på lördagen.

Ett tecken på att protesterna möjligen nu går in i en ny fas är att den statliga nyhetsbyrån Mena meddelade att Egyptens banker tidigarelägger sin öppningstid på söndag till klockan halv nio på morgonen lokal tid. Bankerna har varit stängda i en vecka.

14:50

Cirka 400 demonstranter har samlats på Sergels torg i Stockholm för att stödja regimkritikerna i Egypten.

Ekots reporter Gunilla Österlund rapporterar att stämningen är lugn på platsen och demonstranterna ropade slagord samt att det hölls tal. Demonstranterna skulle senare tåga mot den egyptiska ambassaden.

13:00

På den årliga säkerhetskonferensen i München talade flera av ledarna om utvecklingen i Egypten och krävde snabba förändringar.

USA:s utrikesminister Hillary Clinton sa att Mellanösterns ledare snabbt måste anpassa sig till demokratiska värderingar, om inte instabiliteten i regionen ska förvärras.

Storbritanniens premiärminister David Cameron krävde omedelbara reformer i Egypten, medan Tysklands förbundskansler Angela Merkel drog paralleller till kommunismens fall i Europa och varnade för att förändring kan komma för snabbt och i fel ordning.

Att hålla val alldeles i början av en demokratiseringsprocess är inte meningsfullt, först måste nya, demokratiska samhällsstrukturer byggas upp, enligt Angela Merkel.

12:35

Kraven på ett snabbt maktskifte i Egypten ökar nu från både EU:s och USA:s sida.

Den egyptiska proteströrelsen finns kvar på Tahrirtorget, men president Mubarak visar inga tecken på att vara på väg att avgå.

Under förmiddagen har Mubarak suttit i möte med ett slags ekonomiskt krisråd, med bland andra den nya finansministern, oljeministern och centralbankschefen. De ekonomiska förlusterna går knappt att mäta längre, enligt experter.

Samtidigt fortsätter diskussionerna om hur Mubarak kan erbjudas en värdig sorti.

Bland dem som deltar i samtalen om Egyptens framtid finns den tidigare utrikesministern Amr Moussa, som är Arabförbundets generalsekreterare och Egyptens kanske mest populäre politiker.

11:26

SVT-reportern Bert Sundströms tillstånd är fortfarande allvarligt men stabilt.

Han flyttas nu till ett annat sjukhus, eftersom det sjukhus han vårdats på är hårt belastat, enligt redaktionschefen Eva Landahl på SVT:s Aktuellt.

Sundström kan kommunicera, men har inte kunnat berätta vad som hände när han överfölls och knivhöggs i torsdag.

När han kan flygas hem till Sverige är ännu inte klart.

09:06

Demonstrationerna i Kairo fortsätter efter en relativt lugn natt. Över Tahrirtorget hörs nu återigen krav på att president Mubarak ska avgå, i dag under slagordet Solidarity Day, "solidaritetsdagen".

Regimmotståndarna har uppmanat sympatisörer världen över att demonstrera i dag.

08:00

Protesterna på Tahrirtorget är nu inne på sin tolfte dag. Ropen på regimens avgång fortsätter att eka. Samtidigt pågår bakom kulisserna en rad olika försök att hitta ett lämpligt sätt för Mubarak att lämna ifrån sig makten, rapporterar Sveriges Radios Cecilia Uddén.

Vicepresident Omar Suleiman ska enligt uppgift i dag möta en grupp statsvetare och politiker för att diskutera olika möjligheter. Det finns till exempel förslag på att låta den 82-årige Mubarak åka på ett av sina årliga läkarbesök i Tyskland och under tiden överlåta makten på Suleiman.

07:54

Egyptens nya finansminister Samir Radwan ber nu om ursäkt för de övergrepp som journalister och demonstranter har utsatts för av regeringsstyrkor de senaste dagarna.

07:08

Tusentals demonstranter har även i natt trotsat utegångsförbudet. Deras linje är fortfarande att de inte tänker ge sig förrän president Mubarak avgår.

USA:s president Barack Obama krävde i går kväll att en övergång till en brett förankrad regering måste börja nu.

Enligt obekräftade uppgifter till New York Times pågår nu diskussioner om det är möjligt att begränsa Mubaraks inflytande, utan att han direkt förlorar själva presidentämbetet.

Demonstrationer till stöd för protesterna i Egypten väntas i dag runt hela världen, bland annat i Stockholm.

06:22

En egyptisk journalist som attackerades när han bevakade protesterna i Kairo har avlidit av sina skador, rapporterar tv-bolaget al-Jazira.

Han arbetade för den egyptiska tidningen al Ahrmam och är den första journalist som rapporteras ha dött i oroligheterna.

04:15

Besked kommer om att två av Amnesty Internationals medarbetare i Kairo släpptes sent på fredagskvällen. Efter en räd i torsdags har de hållits fångna tillsammans med ett 30-tal andra egyptiska och internationella aktivister, jurister och journalister. Ytterligare tre personer släpptes senare.

Amnesty vädjar nu till de egyptiska myndigheterna att alla som gripits i räden ska släppas.

01:45

Under natten har kraftig skottlossning hörts vid Tahirtorget i Kairo och ett vittne har uppgett att militären sköt i luften sedan det hörts skottlossning från ett område där de Mubaraktrogna håller till.

Tv-kanalen CNN har rapporterat att det hörts automateld under nästan en timme från Mubaraksympatisörernas läger. Enligt vissa uppgifter har de försökt ta sig in på torget där omkring 10 000 regimkritiker samlats under natten.

Se bilder från Kairo


Om intervjuerna i texten

Av hänsyn till de intervjuade personernas säkerhet har Ekot valt att i vissa fall presentera dem utan angivande av deras hela namn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".