Inga öppna krav på avgång nu.

Extra partistämma förslag på C-möte

"Nytt idéprogram kräver längre tid"
1:24 min

Frågan om hur Centerpartiet kan förnyas diskuterades när partiets kommundagar i Linköping avslutades idag. Bland annat föreslogs en extra partistämma nästa år.

– Vi har gjort det för vi har tyckt att det är alldeles för kort tid att jobba fram ett idéprogram till partistämman i september i år i Åre, säger riksdagsledamoten Annie Johansson, som lett valanlysgruppen. 

Centerpartiet måste enligt valanalysen genomgå mycket stora förändringar för att inte riskera att försvinna som parti.

Under den borgerliga alliansregeringen har Moderaterna gått fram starkt medan småpartierna, som Centern förlorat väljare. Bland ombuden på kommundagarna diskuterades en hel del om behovet av förnyelse.

Bristerna i Centerpartiets sätt att fungera med oförmåga hos partiledningen att få ut centerns politik till väljarna var en tung kritik från valanalysgruppen. Förnyelse krävs - bland annat efterfrågas en omorganisering av partledningen med återinförande av två vice ordförandeposter. 

Bland de 600 kommunombuden fanns inget öppet krav på att Maud Olofsson ska avgå och ersättas med en ny partiledare. Men det framhölls att partiet har flera andra goda krafter som kan ta över.

Och ett tänkbart scenario skulle kunna vara att Maud Olofsson stannar kvar över partistämman i Åre i september, men att hon erbjuds möjligheten att träda tillbaka vid en extra partstämma nästa år.

Men det är oklart om det blir någon extra partistämma säger Maud Olofsson.

– Vi har inte diskuterat det i partiet.

Det finns de som säger att en extra kongress nästa år skulle kunna vara ett sätt att förnya hela ledningen för Centerpartiet?

– Men det är ju inte min sak att avgöra. Det är tack och lov några andra som bestämmer det - och jag är otroligt glad över att den här rapporten har kommit, som är så pass öppen och självkritisk - och att vi kan ha den här debatten utan att vi känner oss anklagade till höger och vänster. Utan alla inser att vi har en del i den här förlusten allihop, säger Maud Olofsson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".