Auktion med ultrasnabbt mål

"Nu kan vi gå igång"
1:26 min

Staten ska i slutet av februari auktionera ut licenser för mobila bredbandsnät som gör det möjligt att använda 4G-tekniken utanför tätorterna.

IT-minister Anna-Karin Hatt sa i Ekots lördagsintervju att auktionen också kommer att innebära bredband för de hushåll som idag står utan.

– Så sent som igår kunder vi konstatera att nu kan vi gå igång med en auktion, som gör det möjligt att bygga ut ultrasnabbt mobilt bredband över hela landet och täcka delar av landet som tidigare inte har kunnat ha tillgång till det man ibland kallar för 4G, säger Anna-Karin Hatt.

Fortfarande är det närmare 3 000 hushåll i glesbygden som inte har tillgång till bredband. Auktionen av licenser sker på Post- och telestyrelsen den 28 februari och väntas inbringa minst en miljard kronor till statskassan.

Först i går blev det klart att tillräckligt många intressenter anmält sig för att auktionen skulle bli av.

Det är de gamla analoga tv-frekvenserna, som blev över efter övergången till digitala sändningar, som nu ska auktioneras ut.

Det gamla 800 Megahertzbandet är snabbt och kan täcka hela landet - idag finns 4G-tekniken tillgänglig bara tätorterna.

Bandet säljs i sex olika block för 150 miljoner vardera som utgångsbud.

Ett av blocken är också förenat med täckningsvillkor och Post- och telestyrelsen kan se till så att hushåll som saknar täckning får detta.

– Vi måste hela tiden se till att öka hastigheterna och täcka in fler vita fläckar. Så sannolikheten är stor att vi till en ganska begränsad kostnad kommer att kunna se till att en hel del av de där 3 000 faktiskt kan få en täckning som de inte har idag, säger IT-minister Anna-Karin Hatt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".