1 av 4
För de boende i Chokwe innebär översvämningarna stora problem. Maria Sjöqvist/Sveriges Radio
2 av 4
Dominquas Luis Tembe fick bära sin Reginaldo, 5 år, över de översvämmade vägarna på väg hem från skolan. Foto: Maria Sjöqvist/Sveriges Radio
3 av 4
Skolbarnen i Chokwe får ta av sig byxorna för att vada till skolan på den översvämmade vägen. Foto: Maria Sjöqvist/Sveriges Radio
4 av 4
Vägen mellan husen och odlingarna i Chokwe Mocambique är översvämmad. Foto: Maria Sjöqvist/Sveriges Radio

Översvämningsvarning i södra Afrika

Många letar sig till högre belägna platser
2:16 min

I stora delar av södra Afrika har det de senaste veckorna rått översvämningsvarning på grund av ovanligt mycket regnande den senaste tiden. Det är samma väderfenomen som orsakade översvämningarna i Australien som styr.

Värst drabbat hittills är Sydafrika där över 100 personer har dött, och Moçambique, där tusentals människor redan nu i början på regnsäsongen har fått sina hem och odlingar förstörda.

Dominguas Luis Tembe kommer vadande genom det meterhöga vattnet med sin lilla fem-åring Reginaldo på ryggen. Hon har hämtat honom från skolan. I dag hade han aldrig kunnat gå själv den vanliga vägen över bron, som nu bara är några cementpelare som sticker upp ur vattnet.

Hemma är Dominguas odlingar runt huset översvämmade och hon är rädd att vattnet snart når in i huset.

Amelha Amadeu Cosa på det lokala Röda Korset möter dem som kommer vadande och säger att det är dags att ge sig av nu, till högre platser dit vattnet inte når. Broschyrer på portugisiska och tshangana uppmanar folk att lyssna på radio och flytta bort från floderna.

I Sydafrika erkänner myndigheterna just nu att de har varit dåligt förberedda på översvämningarna som redan har tagit över 100 liv. Men här i Moçambique har det de senaste tio åren pågått ett intensivt arbete med att förstärka landets beredskap.

Det inleddes efter den katastrofala översvämningen år 2000, när bilderna på människor som försökte rädda sig högst upp i trädtoppar och på tak visades på tv över hela världen.

Nära 800 människor dog och uppåt en miljon fick lämna sina hem.

– Vi måste åtminstone försöka se till att människor inte dör den här gången, säger Amelha.

Den här tiden på året år 2000 satt hon själv fast på en takterrass med 197 barn från en uppsamlingsplats. Efter tre dagar kom en båt och räddade dem.

Vad drack ni?

– Det där, säger hon, och pekar på det smutsbruna översvämningsvattnet. Vi silade det genom kläderna för att rena det så gott vi kunde.

Det som hände då vill ingen här uppleva igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".