Egypten

Oklarheter kring USA:s hållning till Mubarak

1:50 min

Det har skapats förnyad oklarhet om USA:s hållning till president Mubarak. Barack Obamas eget sändebud till Egypten, Frank Wisner, säger att Mubarak bör sitta kvar åtminstone en tid. Det samtidigt som amerikanska UD förnekar att det är USA:s uppfattning.

För en vecka sedan skickades förre detta Egyptenambassadören, Frank Wisner till Kairo för att träffa Mubarak och framföra Obamas uppmaningar till den egyptiska presidenten. Exakt vad som sades i deras samtal är inte känt, men nu har Wisner skapat uppmärksamhet.

– Mubarak måste sitta kvar vid makten och leda de förändringar som ska genomföras, Mubarak fortsatta roll är avgörande, sa Wisner, när han framträdde i samband med den internationella säkerhetskonferensen i Munchen.

I fredags sa Obama att Mubarak måste fatta det, ”rätta beslutet”, vilket vanligtvis tolkats som att han måste meddela att han avgår.

USA har definitivt inte talat öppet som Wisner om att Mubarak kan sitta kvar.

Amerikanska UD var också snabbt ute och tog avstånd från Wisners uttalande och sa att det var hans personliga åsikter. Wisner är dock inte vem som helst, han är tidigare amerikansk ambassadör i Egypten och han är alltså den som Obama valde att framföra sitt hemliga budskap till Mubarak.

Frågan är om Wisner råkade säga något som USA åtminstone överväger, eller om han som amerikanska UD påstår, enbart framförde sina egna ståndpunkter.

Vad man kan konstatera är att snart två veckor in i krisen har USA ännu inte officiellt sagt att Mubarak bör avgå nu.

USA har istället genom utrikesminister Hillary Clinton på senare tid markerat ökat stöd till de reformåtgärder som den egyptiska regeringen nu planerar under vicepresidenten Omar Suleiman.

Sten Sjöström, New York

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista