Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
1 av 20
Klicka för grafik - befrielsetorget
2 av 20
Ahmed Hilal dödades av polisen för tio dagar sedan. Modern Nawal (t.v) och Ahmeds systrar håller upp hans porträtt.
3 av 20
Demonstranter använder flygblad som solskydd på Tahrirtorget. Foto: Mia Gröndahl/Sveriges Radio.
4 av 20
En demonstrant på Tahrirtorget har skrivit orden "Go out" i pannan. Foto: Mia Gröndahl/Sveriges Radio.
5 av 20
Hisham intervjuas av Ekots Cecilia Uddén på Tahrirtorget. Foto: Mia Gröndahl/Sveriges Radio.
6 av 20
En kvinna håller sin dotter i famnen på Tahrirtorget under söndagen. Foto: Mia Gröndahl/Sveriges Radio.
7 av 20
Mubarak får rött kort av några män på Tahrirtorget under söndagen. Foto: Mia Gröndahl/Sveriges Radio.
8 av 20
Demonstranter har skrivit slogans med stenar på Tahrirtorget på söndagen. Foto: Amr Nabil/Scanpix.
9 av 20
Demonstranter sjunger och håller egyptiska glaggan högt i luften på söndagen. Foto: Amt Nabil/Scanpix.
10 av 20
En kvinna demonstrerar på Tahrirtorget under söndagen. Foto: Mia Gröndahl/Sveriges Radio.
11 av 20
Demonstranter sjunger ut anti-Mubarak slogans på Tahrirtorget på söndagen. Foto: Amr Nabil/Scanpix.
12 av 20
En egyptisk flicka håller i en flagga när hon kommer till Tahrortorget för att delta i demonstrationerna mot Mubarak. Foto: Emilio Morenatti/Scanpix.
13 av 20
Vi kämpar för våra rättigheter! Vi hatar dig Mubarak! Så står det på plakat som några kvinnor har på sig under demonstrationerna på Tahrirtorget. Foto: Mia Gröndahl/Sveriges Radio.
14 av 20
Svart. Vitt. Rött. Pojken gömmer sitt ansikte bakom de egyptiska färgerna. Foto: Mia Gröndahl/Sveriges Radio.
15 av 20
Familjer kom i samlad tropp till Tahrir. "Det handlar om våra barns framtid", sade en mamma. På flickans skylt - som hon håller upp och ner - står det Ner med Mubarak! Foto: Mia Gröndahl/Sveriges Radio.
16 av 20
Glädjen att få skandera fritt var gränslös. Många tappade rösten efter ett par timmars: "Försvinn! Försvinn!" Foto: Mia Gröndahl/Sveriges Radio.
17 av 20
Över hela torget bar grupper av människor fram olika budskap. På denna skylten står det: No silence after this day. Foto: Mia Gröndahl/Sveriges Radio.
18 av 20
Demonstranterna vägrar gå hem innan Mubarak har avgått. Foto: Mia Gröndahl/Sveriges Radio.
19 av 20
Demonstranter på Tahrirtorget under söndagen. Foto: Mia Gröndahl/Sveriges Radio.
20 av 20
Kvinnorna ledde de flesta talkörerna på Tahrirtorget under söndagen. Foto: Mia Gröndahl/Sveriges Radio.

Ekot direktrapporterar om Egypten

Cecilia Uddén rapporterar kl 12.30
3:31 min

Folket fortsätter att kräva Mubaraks avgång och i dag inledde oppositionsgruppen Muslimska brödraskapet samtal med den egyptiske vicepresidenten Omar Suleiman. Vardagen är på väg att återvända till Kairo och i dag öppnade bankerna för första gången på tio dagar och många trängdes utanför bankkontoren.

01:38

På Tahrirtorget i Kairo gjorde militären sent på kvällen ett misslyckat försök att skingra demonstranterna. Soldater sköt i luften nära de protesterande, men när de klättrade upp på stridsvagnarna och lade sig framför fordonen, gav militären upp försöken att få dem att flytta sig.

19.03

Efter dagens samtal tycker Brödraskapets företrädare att regimens förslag inte var tillräckligt långtgående. Han säger bland annat att regimen inte tillmötesgår oppositionens krav på Mubaraks avgång.

– Våra krav är fortfarande desamma. De gick bara med på några av våra krav men på ett ytligt sätt, sa Essam från Brödraskapet.

Enligt Mahmud i Brödraskapets ledning ska de inte dra sig ur samtalen eftersom några framsteg ändå har gjorts.

Mohamed ElBaradei var inte inbjuden till samtal men var bekant med diskussionerna som förts. ElBaradei har på förslag att ett presidentråd ska bildas med två civila och en militär.

– Processen är oklar. Ingen vet vem som pratar med vem i det här skedet. Det hela hanteras av militären och det är en del av problemet, sa ElBaradei till tv-bolaget NBC.

17.11

På Tahrirtorget fortsätter demonstrationerna i dag, rapporterar Ekots utsända Cecilia Uddén. Folket fortsätter ropa slagord om att Mubarak ska bort.

– Ingen här är rädd längre, vi ska segra, säger en pappa som är på torget med sin femåriga dotter.

En kvinna vid namn Aisha är nöjd med att regimen nu samtalar med det Muslimska brödraskapet men menar att det inte går att förhandla med djävulen. Samtalen har ännu inte övergått i förhandlingar och några resultat kunde inte rapporteras om i dag.

Många är överens om att närvaron på Tahrirtorget är den vikigaste påtryckningen.

– Om vi inte stannar kvar här som påtryckningsmedel så kommer de som förhandlar aldrig att komma en milimeter framåt, säger filmregissören Magdi.

Några av Kairos banker öppnade i dag, men endast under några få timmar. Utanför trängdes folk och det blev nästan slagsmål, rapporterar Ekots utsända Agneta Ramberg. Det är första gången på tio dagar som människor i Kairo fick en chans att ta ut pengar, så många trängs för att komma förbi vakten i dörren i tid.

– Nästan alla bankomater är tomma eftersom det inte är säkert nog att fylla på bankomaterna eftersom det inte finns några poliser som kan vakta, säger Agneta Ramberg.

Kairobörsen är fortfarande stängd och öppnar inte imorgon heller. Revolten i Kairo är en katastrof för ekonomi och turismen, som är grundpelaren i den egyptiska ekonomin, är skadad för lång tid framför.

– Kairo låter som Kairo igen, fyllt av larmande trafik och bakom Tahrirtorget kan man köpa kläder och skor igen, säger Agneta Ramberg.

15.16

Ett drygt dussin representanter för olika ungdomsgrupper planerar att träffas i kväll för att enas om vilka krav de ska ställa på regimen. Sedan ska de gå till Omar Suleiman, säger Esraa, en av centralfigurerna i den unga proteströrelsen till TT.

– I kväll ska vi ta ett beslut, vi väntar bara på att de som har möten utanför torget ska komma hit, säger Esraa.

14.53

Omar Suleiman avvisar ett krav från oppositionen att överta makten från president Hosni Mubarak. Det sa en oppositionskälla som deltog i samtalen om att finna en lösning på den politiska krisen till nyhetsbyrån AFP.

13.56

Deltagarna i förhandlingarna mellan den egyptiska regimen, delar av oppositionen och det Muslimska brödraskapet har kommit överens om at bilda en grundlagsenlig reformkommitté, enligt en talesperson för den egyptiska regimen rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Enligt regeringstalesmannen Magdi Radi kan de förslag som kommittén ska komma fram till vara klara i mars.

USA:s utrikesminister Hillary Clinton välkomnar dialogen mellan regimen, oppositionen och Muslimska brödraskapet, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Även om livet är på väg tillbaka till det normala i Kairo och flera banker, butiker och företag håller öppet i dag så är Tahrirtorget fortfarande fullt av demonstranter som kräver Mubaraks avgång.

– Folk behöver få pengar och gå till arbetet, men vi måste fortfarande få igenom våra krav, säger den egyptiske journalisten och bloggaren Wael Abbas till TT.

13.24

SVT:s reporter Bert Sundström kommer att flygas hem så fort hans tillstånd blir något bättre. Det kommer sannolikt att ske i ett ambulansflygplan, säger Olov Carlsson, divisionschef på SVT nyheter.

12:50

Folkfesten på Tahrirtorget i Kairo har återupptagits med demonstrationer och musik. Det har hållits en improviserad kristen mässa där man sjöng psalmer och läste ur bibeln. Sedan ropade man slagord som ”koranen och bibeln tillsammans, korset och halvmånen, vi är en hand”, rapporterar Sveriges Radios korrespondent Cecilia Uddén.

Utanför Tahrirtorget har livet på många sätt återgått till ett slags normalitet.

Samtidigt pågår nu samtal mellan olika oppositionsgrupper, bland dem Muslimska brödraskapet, och vicepresidenten Suleiman.

Bland dem som finns på Tahrirtorget tycker vissa att det är bra att det pågår förhandlingar, men att det viktiga är att Mubarak försvinner. Striden är absolut inte avgjord än, rapporterar Cecilia Uddén.

10:15

SVT-reportern Bert Sundström, som överfölls och misshandlades i Kairo i torsdags, kommer att bli helt återställd. Det säger läkaren på sjukhuset där Sundström vårdas till .

Bert Sundström har nu för första gången berättat om överfallet. Han säger att han precis hade lämnat sitt hotell när han blev stoppad av en mobbliknande grupp av civila. Han försökte gå åt ett annat håll, men gruppen följde efter och slog ner honom. Därefter minns han inget.

Sundström är skadad i en lunga och i huvudet.

"Jag är glad att jag lever", säger han till SVT.

09:59

Omkring 340 bankfilialer har öppnat igen och en ström av människor köade utanför efter en veckas avbrott i verksamheten, rapporterar TT.

Bankanställda anlände i bussar till Kairos finansdistrikt och soldater stod vakt i gathörnen bakom barrikader av sandsäckar och arméfordon som ställts upp.

"Vi måste få någon slags ordning. Människor är ivriga att få lön och kunna ta ut sina pengar. Det har gått nära två veckor och livet står still", säger en frivillig köfunktionär utanför en av bankerna till Reuters.

Det finns en stor oro för kaos när många egyptier vill ta ut stora summor pengar samtidigt.

09:03

"Regimen använder alla medel för att trötta ut oss. Folk måste arbeta och sedan vakta sina bostäder på nätterna mot kriminella, nu när polisen inte är ute på gatorna", säger Omar, en av dem som försökt sova på Tahrirtorget i natt.

Runt torget har det varit morgonrusning. Arbetsveckan i Kairo har börjat.

De samtal som i dag ska inledas mellan Muslimska brödraskapet och vicepresidenten Omar Suleiman tolkas av flera på Tahrirtorget som att regimen försöker splittra oppositionen.

Demonstranterna fortsätter att kräva president Mubaraks avgång.

08:00

Regimen i Egypten försöker återta kontrollen genom att få igång åtminstone delar av ekonomin igen. Det är vardagsmorgon i Kairo och det är meningen att banker och affärer ska öppna.

Tusentals demonstranter finns kvar på Tahrirtorget, men det finns tecken på att militären försöker öppna för trafiken efter nästan två veckors protester. På broarna över Nilen är det nu långa köer med bilar, rapporterar Ekots utsände Nils Horner i Kairo.

07:05

Oppositionsgruppen Muslimska brödraskapet inleder samtal med vice president Omar Suleiman, trots att rörelsen tidigare har sagt att den inte tänker delta innan president Hosni Mubarak avgår.

"För att delta krävde vi att regimen inte bara ska komma med tomma löften, vi krävde att våldet mot demonstranterna ska upphöra och att alla de som under de senaste trettio åren begått övergrepp mot det egyptiska folket ska ställas inför rätta", säger Mahmoud Izzat, en av de högst uppsatta inom den officiellt förbjudna rörelsen till tv-stationen al-Jazira.

Samtidigt går demonstrationen på Tahrirtorget i Kairo in på sin trettonde dag. Militären försökte i går kväll begränsa demonstranternas område till en mindre del av torget, men hundratals människor la sig ner kring pansarfordonen i vad som verkade vara ett försök att hindra militären att dela av torget.

01:43

Den egyptiska oppositionsledaren Mohamed ElBaradei säger att det vore ett stort bakslag om USA ger Egyptens president Mubarak eller hans vice president sitt stöd.

Han varnar också för att ett sådant beslut från USA:s sida skulle kunna leda till att demonstrationerna ökar och blir mer våldsamma.

Uttalandet kommer som en reaktion på att den amerikanske presidentens särskilda sändebud, Frank Wisner, tidigare under kvällen sa att Mubarak bör sitta kvar för att genomdriva förändringar.

00:15

I Egypten har oppositionsgruppen Muslimska brödraskapet meddelat att den ska inleda samtal med den egyptiske vicepresidenten Omar Suleiman.

Diskussionerna kommer att handla om hur president Hosni Mubarak ska avgå, om rätten att demonstrera på allmän plats och hur demonstranternas säkerhet ska garanteras, rapporterar Reuters.

Gruppen tänker lämna samtalen om de inte leder någon vart.

Sveriges Radios Mellanösternkorrespondent Cecilia Uddén rapporterar om stämningen på Tahrirtorget i centrala Kairo.

Se bilder från Kairo


Om intervjuerna i texten

Av hänsyn till de intervjuade personernas säkerhet har Ekot valt att i vissa fall presentera dem utan angivande av deras hela namn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".