Elbolag tjänar på straffavgifter

Många elbolag struntar i att betala sin andel av stödet till den gröna elen. Istället väljer de att betala straffavgifter. Totalt sett kommer böterna att uppgå till 165 miljoner kronor. Statliga Vattenfall hör till de största syndarna och kommer att få 30 miljoner kronor i böter.

– Det är inte tanken att man ska strunta i det eftersom priset är sådant att det är lönsamt. Vi får nu se över systemet hur det fungerar och på sikt se till att vi får en bra marknad och att den fungerar väl, säger miljöminister Lena Sommestad.

Konsumenterna betalar
Det är konsumenterna som får betala via elräkningen. En halv miljard kronor av det som elkonsumenterna betalar i stöd till förnybar eller grön el, som det också kallas, går till elbolagens administration och moms.

Men elbolagen struntar också ibland att betala in stödet. Då får de istället betala en straffavgift. Förra året handlade det om 165 miljoner kronor som hamnar hos staten och inte går till grön el. Konsumenterna får ändå betala via elräkningen.

– Rent generellt känns det som om att det här är pengar som konsumenten i slutändan har betalt in för att stödja förnybar elproduktion, säger Thomas Sundqvist på Energimyndigheten.

Så de borde också gå till just sådan produktion?

– Ja, det var vår slutsats i översynen och vi har föreslagt en form av återföring.

Stödet som kallas elcertifikat betalas av oss elkonsumenter och utgör två till fyra procent av elräkningen. Men det är våra elbolag som ska betala in pengarna till dem som producerar grön el. Det går till så att de köper elcertifikat av producenterna av grön el.

Tillgång och efterfrågan styr
Priset bestäms av tillgång och efterfrågan. Köper elbolaget färre certifikat an staten bestämt att de ska göra får de betala en straffavgift.

Elleverantörerna Fyrstad Kraft och Östkraft hör till dem som inte köpt ett enda certifikat.

– Vissa aktörer köper över huvud taget inga certifikat och det tycker jag är klandervärt, säger Claes Åhnstrand som är statssekreterare på näringsdepartementet.

Vattenfall får största straffavgiften
Den största bötessumman har statliga Vattenfall fått. De kommer få 30 miljoner kronor i straffavgift.

– Det är väldigt viktigt att alla deltar och det gäller naturligtvis också för Vattenfall, säger Claes Åhnstrand.

Många experter dömer nu ut hela systemet med elcertifikat.

– Jag tror inte att systemet är kostnadseffeketivt. Det är så små kraftvolymer som det handlar om och att sätta upp ett alldeles eget handelssystem kring det tycker jag verkar onödigt krångligt och icke kostnadseffektivt, säger Lars Bergman, professor i energiekonomi och rektor på Handelshögskolan i Stockholm.

Daniel Öhman
daniel.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista