Utanför Brandenburger Tor i Berlin 12 juni 1987. Foto: Ira Schwartz/Scanpix.

Reagan ännu förebild - men även måltavla

"Riv den här muren!"
2:02 min

Idag är det 100 år sedan den tidigare USA-presidenten Ronald Reagan föddes och han firas stort. Reagan räknas som en av de stora presidenterna. Hans ideologi är fortfarande starkt kontroversiell, men som person är han ändå vida populär.

Runt om i världen är Reagan kanske mest berömd för sin uppmaning vid Berlinmuren till Sovjetledaren Michail Gorbatjov: Riv den här muren!

Men i USA är det nog ett annat uttalande som mer förknippas med Reagan.

– Staten är inte lösningen på problemet, sa Reagan, staten är problemet. Reagan var president 1981 till 1989 och under hans tid vid makten inleddes den våg av avregleringar som sedan svept över världen. Men Reagan var också en pragmatiker och kunde vid behov höja skatterna.

Reagan är även idag avgudad i det republikanska partiet och inte minst i tepartyrörelsen. Att ifrågasätta hans politik är värre än att svära i kyrkan och den som mest vill ta patent på att representera Reagans politik idag är Sarah Palin.

Men Reagan står också mycket över politiken och även många demokrater kan känna sympati för honom.

Han utstrålade optimism och vänlighet och bättre tider, även om det bara gällde de sista Reagan-åren.

Idag är det Super Bowl, final i den amerikanska fotbollen och då ska Reagan hedras. Finare än så kan det knappast bli i USA.

Även president Barack Obama är helt klart influerad av Reagan.

Politiskt står de långt ifrån varandra men Obama försöker efterlikna Reagans förmåga att tala till det amerikanska folket och ingjuta framtidstro - och även att förankra sin politik brett.

Reagans kritiker menar att det slutliga resultatet av hans nyliberalism är finanskrisen och att hans politik därmed nått vägs ände.

Reagans anhängare vidhåller att staten är problemet och att det inte behövs några mer regleringar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".