Indonesier vill stödja Egyptens demonstranter

1:43 min

Runt om i världens muslimska länder sprider sig nu demonstrationer till stöd för upproret i Egypten. Motivet är detsamma: dagens Egypten har för nära band med Israel och USA. I Indonesien, som har den största muslimska befolkningen i världen, demonstrerade i dag studenter i huvudstaden Jakarta.

Den egyptiska regimen måste störtas och ersättas med en regering som sätter de muslimska intressena främst, säger en av demonstranterna.

"Egypten står nära USA, och USA står nära Israel. En sådan relation gör Israel starkare. Därför måste president Mubarak störtas", säger Fadlinnisa Nasution.

Hon är 20 år och studerar internationella relationer vid ett av Jakartas universitet. Jag träffar henne bland ett hundratal andra demonstranter vid ett torg mitt i hjärtat av Jakarta.

Demonstrationer till stöd för folkresningen i Egypten sprider sig nu i den muslimska delen av världen.

I går använde polisen i Malaysia vattenkanoner för att skingra en demonstration mot Egyptens härskare Mubarak.

I Turkiet tågade demonstranter till Egyptens ambassad. "Mubarak är Israels marionett", stod det på ett av plakaten.

Irans religiösa ledare Khamenei sa i ett tal inför anhängare i går att Egypten har blivit palestiniernas främsta fiende.

Fadlinnisa Nasution och hennes meddemonstranter pekar också på den egyptiska politikens effekt för palestinierna i Gazaremsan.

Egypten håller gränsövergången Rafah stängd. Det gör att vi inte kan ge vårt stöd till våra palestinska bröder och systrar, säger hon.

"Vi muslimer måste vara solidariska med varandra. Vi måste kämpa för demokrati överallt i världen", säger Fadlinnisa Nasution.


Staffan Sonning, Jakarta

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista