Enligt Ali Alatas försåg de svenska Gam-ledarna gerillan med vapen.

"Gam-ledare försåg gerilla med vapen"

En del av de bevis som den svenska polisen fått från Indonesien om de tre svenska Gam-ledarna är att de sett till att Gam-rebellerna fått vapen. Det berättar förre utrikesministern i Indonesien Ali Alatas.

Den förre indonesiske utrikesministern Ali Alatas har på uppdrag av den indonesiska regeringen arbetat med frågan om de svenska Gam-ledarna.

Ali Alatas säger att han förstår att de tre svenska Gam-ledarna inte själva försett Gam-gerillan med vapen. Men de har, enligt honom, styrt smugglingen av vapen in till Aceh. Det är bevis som åklagare Thomas Lindstrand har fått, enligt Alatas.

Han är noga med att påpeka att han respekterar den svenska juridiska gången, men att de helst skulle sett att de tre ledarna hade häktats.

”Klara bevis finns”
Den indonesiska regeringen menar att det finns klara bevis för att den politiska kamp som de tre fört ifrån Sverige har gått klart över den gräns man kan tillåta någon att göra mot ett annat land.

Han säger vidare att merparten av befolkningen i Aceh inte stöder rebellernas kamp för att Aceh ska bli ett självständigt land.

Betydelsefullt gripande
Det är dags för rebellerna att öppna sina ögon och se att de som ger order om att döda själva sitter säkert i ett fredligt land medan de dör, säger Ali Alatas. Han tror att bara detta att Gam-ledarna blev gripna kan ha den inverkan på rebellerna i Aceh.

Ali Alatas säger vidare att Sverige som är känd för att vara ett av de länder i världen som gett politiskt förföljda en fristad måste börja fundera på hur det kan utnyttjas i en allt mer orolig värld.

Margita Boström
margita.bostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista