Gerilla i Colombia dödar lantarbetare

I Colombia dödades i förra veckan 34 lantarbetare av medlemmar i landets största gerillagrupp, Farc. Det visar att kriget i Colombia nu nästan uteslutande handlar om kontrollen över cocaodling och kokain.

De 34 dödade lantarbetarna tillhörde de fattigaste av de fattiga. De hade kommit till Catatumbo två veckor tidigare från olika håll i landet för att rensa fält for cocaodling.

Jobbet på en cocagård var en möjlighet att spara en slant. Om allt fungerade kunde de tjäna uppemot 100 kronor per dag. Ingen förmögenhet men tillräckligt för att det skulle vara värt att ta risken.

Kontrolleras av högermilisen
Catatumbo kontrolleras av högermilisen, de så kallade paramilitärerna. Men för fem år sedan var det den marxistiska Farc-gerillan som hade kontroll och då fanns det också tre gånger så mycket cocaodlingar där som nu.

Catatumbo ar ett svårtillgängligt område på gränsen till Venezuela, en viktig korridor för trupptransporter och vapensmuggling.

Men när högermilisen för fem år sedan satte igång en offensiv för att driva bort Farc-gerillan var det framför allt inkomsterna från cocaodlingarna den var ute efter.

Besprutade odlingar
Att regeringen ungefär samtidigt satte igång med omfattande besprutningar som gjorde att cocaarealen minskade påverkade bara marginellt Catatumbos betydelse som cocaproducent.

När Farc-gerillan nu försöker återta kontrollen är den främsta drivkraften fortfarande att få kontroll över cocaekonomin.

Men att Farc valt just det har ögonblicket har också att göra med att fredsförhandlingar mellan regeringen och högermilisen är på väg att inledas.

Fredsprocess med frågetecken
Det är en fredsprocess med många frågetecken, men den innebär bland annat att en stor del av högermilisen har koncentrerats till ett begränsat geografiskt område vilket innebär att det bara finns få av dess trupper kvar i Catatumbo.

En gyllene regel i kriget i Colombia är att så snart en krigförande part lämnar ett område övertas det av en annan.

En annan regel är att det oftast är obeväpnade civila som är krigets offer.

De 34 som dödades i Catatumbo väcktes i sina hängmattor i gryningen. Utan några förklaringar bakbands de, tvingades att ställa sig på knä och sköts sedan ihjäl.

Krigsförbrytelse enligt FN
FN:s kontor for mänskliga rättigheter i Bogotá har stämplat massakern i Catatumbo som en krigsförbrytelse.

Men Farc-gerillan kallar de 34 dödade lantarbetarna för krigets hundar beskriver det hela som ett framgångsrikt angrepp mot högermilisen

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista