1 av 2
Resistensen mot antibiotika ökar i de vietnamesiska odlingarna. Foto: Sveriges Radio.
2 av 2
Klicka för grafik - pangasiusfisk

Odlad matfisk full med antibiotika

Fisken blir sjuk av trängsel
2:24 min

Den intensiva uppfödningen av den numera populära matfisken pangasius, vietnamesisk hajmal, kräver stora mängder antibiotika för att hålla fiskarna levande i dammarna där fisken föds upp. Det har lett till att bakterier blivit resistenta.

Nu varnar experterna för att hela industrin kan slås ut.

Prispressen från importörerna i Europa har lett till att fiskodlarna stoppar ned fler och fler fiskar i dammarna för att behålla lönsamheten. 

I en damm på ungefär 50 X 100 meter kan det vara över 300 000 fiskar på ett kilo styck. Konsekvensen är att fisken blir sjuk.

Kvalitetschefen Dao Tnanh Hung på företaget Agifish vars fiskfiléer säljs i de svenska Ica-butikerna, berättar att fiskarna får röda prickar på njurarna och vita prickar på levern.

– Om fiskarna blivit immuna byter vi mot ett nytt antibiotikapreparat, säger han.

Bakterier har på senare tid blivit resistenta mot antibiotika, visar en forskningsrapport som gjorts i samarbete mellan belgiska och vietnamesiska universitet.

Men för att inte ertappas med antibiotikarester i filéerna i frysdisken slutar fiskodlarna, som Agifish, med medicineringen en månad före slakt.

Även andra sjukdomar drabbar fisken. Nu varnar experterna för stora risker.

– Det bara en tidsfråga innan katastrofen inträffar. Om inget görs kommer det att komma ett virus som slår ut hela industrin, säger Flavio Corsin på fiskodlingsorganisationen Icafis.

På den svenska matvarukedjan Ica blir Kerstin Lindvall, som är ansvarig för hållbarhetsfrågor, förvånad.

– Det är såklart en viktig hållbarhetsaspekt med antibiotikaanvändningen, Vi följer det också, men när jag var där senast hade man det läget under kontroll, säger Kerstin Lindvall.

Ekot har också rapporterat om de miljöproblem som pangasiusproduktionen orsakar.

Ica har valt att inte förnya sina kommande leveranser i väntan på att en ny certifiering. Men än så länge finns pangasiusfiléerna kvar i butikerna.


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".