På Rosenlund i Göteborg har antalet prostituerade minskat.

Gatuprostitutionen har minskat

Förbudet att köpa sex har minskat gatuprostitutionen rejält. Kvar på gatan finns de tunga missbrukare och udda sexköpare.

Socialstyrelsen har intervjuat polis, socialtjänst och frivilligorganisationer som arbetar med prostitution.

De ger en samstämmig bild: gatuprostitutionen minskade kraftigt när den nya sexköpslagen trädde i kraft 1999. Upp till två tredjedelar av sexhandeln försvann från gatorna. Sedan dess har gatuprostitutionen legat kvar på en lägre nivå. I Norrköping har den helt försvunnit.

Missbrukare kvar på gatan
Kvar på gatan finns ofta kvinnor med tunga missbruksproblem, särskilt i Malmö och Stockholm. I Göteborg finns en grupp äldre prostituerade som beskriver sexhandeln som en väg ur ensamhet och social isolering.

Rapporten talar inte för att de gatuprostituerade utsätts för mer våld nu än tidigare. Men enligt de som har kontakt med kvinnorna vill sexköparna oftare ha grövre och mer udda sex, berättar Merike Lidholm på Socialstyrelsen.

– De ”vanliga” sexköparna finns kvar men inte i lika stor utsträckning kanske. De går till gatuprostituerade utan att man säger att de är sexköpare, de har mer bisarra krav på olika typer av sexuella tjänster. Man kan inte heller i lika stor utsträckning bedöma sexköparna idag när det måste gå lite snabbare med kontakterna, säger Merike Lidholm.

Andra kontaktytor
Det är det svårt att veta om sexköpslagen har minskat den totala sexhandeln, eftersom internet och mobiltelefoner har erbjudit nya kontaktytor.

Men på en punkt är rapporten mycket tydlig med att sexköpslagen har haft effekt: trafficking och hallickverksamhet förekommer mindre i Sverige än i andra länder.

-– Det tycks definitivt vara en svårighet att få lönsamhet i en sådan mer organiserd form av prostitution med den lagstiftning man har. Man tar för stora risker helt enkelt, säger Merike Lidholm.

Annika Lund
annika.lund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista