Investor köper Volvos gamla Scaniaaktier

Wallenbergägda maktbolaget Investor har köpt en stor post Scaniaaktier som tidigare ägdes av Volvo. Aktierna finns i ett särskilt bolag, Ainax.

– Vi har köpt på oss aktier i Ainax därför att vi långsiktigt ser Scania som ett intressant bolag. Under den senaste perioden har aktierna i Ainax handlats till attraktiva nivåer så vi har beslutat att köpa på oss aktier under den tiden, säger Investors vd Marcus Wallenberg.

Så det är priset det handlar om och det är därför ni inte tidigare köpte direkt av Volvo?

– Jag vill inte direkt diskutera hur Volvo-diskussionerna gick, men under den här perioden kan jag konstatera att priset har legat på en intressant nivå.

Vad är den långsiktiga ambitionen med Scania ur Investors synvinkel?

– Det är den som vi har deklarerat tidigare att vi ser Scania som ett mycket intressant bolag. Nu har den här möjligheten uppenbarat sig så vi har beslutat att köpa, säger Marcus Wallenberg.

Det drar ihop sig till extrastämma i Ainax, alltså det bolag som bildades enkom för att ta hand om Volvos aktier i Scania. Därför blir Investorköpet offentligt på måndagen.

AMF också köpare
Dagen efter handeln startade, den 9 juni, köpte pensionsjätten AMF 5,3 procent av röster och kapital i Ainax.

Nu har även Investor agerat och alltså köpt en stor post av de där Scaniaaktierna. Sedan tidigare har Investor en ansenlig mängd Scaniaaktier.

I och med dagens köp går man upp både i röster och kapital, från 9 procent av kapitalet och 15 procent av rösterna till 11 procent av kapitalet och 19 procent av rösterna nu.

Vill inte avslöja priset
Men Marcus Wallenberg vill inte uppge hur mycket man betalat per aktie eller vem som har sålt. Att priset idag är lägre än det Volvo begärde kan man ändå anta.

– Vi kan aldrig kommentera vad våra tankar och idéer är framöver. Vi gick ut nu för att vi tyckte att det var rätt läge inför bolagsstämman i Ainax och vi vill visa att vi har det här ägandet.

Hur är relationerna med Volvo efter detta?

– De är fortsatt goda. Jag har inte några diskussioner med dem om den här frågan just nu, säger Marcus Wallenberg.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista