Studenter på biblioteket vid Stockholms universitet. Foto: Bertil Ericson/Scanpix

Dyrt med svensk skola för utländska studenter

"Studenter har inte de resurserna"
1:28 min

Antalet ansökningar till internationella kurser och program i Sverige har minskat med upp till 95 procent från förra året. Orsaken är de nya avgiftsreglerna för studenter som kommer från länder utanför Europa som regeringen infört.

– Jag tycker att det är olyckligt. Vi har något att komma med, säger Lars Carlsson, rektor för Högskolan i Kristianstad som är en av de skolor som drabbats hårt.

Det handlar om två olika avgifter för studenter utanför Europa, som i dag utgör en stor del av klasserna på bland annat svenska påbyggnadsutbildningar, så kallade masters. Den avgift som nu ska vara betald är en anmälningsavgift på 900 kr.

Även på Handelshögskolan i Stockholm har man sett en kraftig minskning av antalet sökande. Av skolans 938 avgiftsskyldiga sökande har bara 222 personer betalat anmälningsavgift. Men prorektor Örjan Sölvell tycker inte att själva ansökningsavgiften är något problem.

– Förut var det så att de satt på Internet och klickade för att de sökte olika skolor. Det är bara dem som betalt 900 kronor som är seriösa. Det är ändå en liten tröskel för att söka, säger han.  

I Kristianstads är det främst ett vattenvårdsprogram som hotas av de nya reglerna. Programmet har tidigare lockat många studenter från utvecklingsländer där även en anmälningsavgift på 900 kr kan vara mycket pengar.

– Vi hade en student förra året från Kamerun som dog och det blev problem att få hem kvarlevorna för det fanns ingen hemma och ingen som ville betala transporten så vad jag menar är att studenter inte har några resurser att betala avgiften, säger Lars Carlsson på Högskolan i Kristiansstad.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".