Foto: Bertil Ericson/Scanpix

Nya regler slår hårt mot svensk utbildning

Inga planer på avgifter för svenska studenter
1:57 min

Regeringens nya avgiftsregler gör att antalet kandidater på landets högskolor väntas minska ytterligare då studieavgifterna på hundratusentals kronor ska betalas i höst. Örjan Sölvell, prorektor på Handelshögskolan i Stockholm tycker att de nya studieavgifterna slår orättvist.

– Vi vill lika gärna ha hit folk från Asien, Nordamerika och Sydamerika som från Europa. Men nu blir det en väldig skillnad när svensken och tysken betalar noll och killar och tjejer från Ukraina ska betala 300 000, säger Örjan Sölvell, prorektor på Handelshögskolan i Stockholm.

Örjan Sölvell tror att den internationella mixen av studenter som nu finns i Sverige försvinner om inte avgiftsreglerna kombineras med ett generöst stipendiesystem. Men något sådant planeras inte på vare sig Handels eller de andra skolor Ekot talat med.

Istället tycker Örjan Sölvell att man borde införa avgifter på 20 000 – 30 000 kronor för alla studenter, oavsett var man kommer ifrån. Men det tycker inte utbildningsminister Jan Björklund.

– Det här gäller då tredjelandsstudenter och det finns inga som helst planer på att införa avgifter för svenska studenter, säger han.

Antalet utländska studenter i Sverige har totalt sett trefaldigats sedan 1999, och läsåret 2008/2009 fanns mer än 35 000 utländska studenter på svenska högskolor. Notan för studenter från andra länder ligger på en halv miljard kronor om året. Billigt, tycker Miljöpartiets Gustav Fridolin som engagerat sig i frågan.

– Det är en stor vinst för Sverige att framtidens ledare i växande ekonomi som Kina, Vietnam och Indien har fått sin grundutbildning just i Sverige och det är en stor vinst för utbildningarna att svenska studenter får studera tillsammans med studenter från hela världen.

Tror du att om man betalar för något sätter man ett högre värde på det?

– Jag har träffat många studenter från fattiga länder som kommit hit och fått sin utbildning här och de sätter ett oerhört högt värde på det, säger Gustav Fridolin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".