LO ändrar sig om a-kassan

LO har bytt ben i kraven om a-kassa. Förut var det viktigast med nivån, att den höjdes från 80 till 90 procent, men nu ska LO istället prioritera krontaken.

Under måndagsförmiddagen beslutade den pågående LO-kongressen att stödja LO-ledningens nya inriktning.

Många medlemmar tjänar idag mer än maxbeloppet och får inte ut 80 procent av lönen.

– Det här håller inte. Utvecklingen går dessutom år alldeles fel håll och det fort. Att vara underförsäkrad drabbar allt fler och däribland allt fler LO-medlemmar, sa Birgitta Lanér ombudsman för Metall.

Maxbeloppet har skapat problem får många
Länge har LO krävt att a-kassenivån på 80 procent av lönen skulle höjas till 90 procent. Men på senare år har problemen med a-kassans maxbelopp skapat större problem.

Idag kan man som mest tjäna 20 000 kronor i månaden för att få ut 80 procent. Är lönen högre blir ersättningen ändå 80 procent av 20 000.

Många slår i taket
Av löntagarna är det nu bara knappt hälften av dem som arbetar som verkligen får ut 80 procent, resten slår i taket.

Därför ska LO nu kräva att maxbeloppet höjs, så att man kan tjäna upp till 23 700 kronor och ändå få ut 80 procent.

Leif Håkansson på LO är nöjd med att LO-ledningen på måndagen fick kongressens förtroende att lägga kravet om 90 procent på is och istället satsa på höjda tak.

– Det innebär att vi kan sätta större tryck i frågan om att fler ska ha 80 procent i ersättning vid arbetslöshet än vad som annars skulle bli fallet, säger han.

Varför är det så viktigt?

– Det har med a-kassans legitimitet att göra. I dag är det alltför få som känner att a-kassan ger den ersättning som man förväntas få vid arbetslöshet. Ska kassan och över huvud taget välfärdssystemet ha en legitimitet så måste den också ge en nivå som är möjlig att leva på och där man känner att det är meningsfullt att via skattsedel, avgifter och annat betala in till systemet, säger Leif Håkansson.

Men de som tjänar minst tjänar ju mest på en höjning av ersättningsnivån från 80 till 90 procent ett förslag som ni nu lägger på is?

– Ja, jag vill understryka att vi inte lämnar det utan lägger det på is därför att legitimiteten är viktig att prioritera i det här läget när så pass många av de arbetslösa inte får en fullgod ersättning, säger han.

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista