Arkivbild. Foto: Jurek Holzer/Scanpix

Stor brist på utbildade förskollärare

Konkurrensen mellan förskolorna hårdnar
2:03 min

Den 1 juli skärps skollagen, vilket bland annat innebär att förskolorna tvingas att ha högskoleutbildad personal som ansvarar för pedagogiken. Samtidigt är det stor brist på utbildade förskollärare.

Det leder till en ökad konkurrens mellan arbetsgivarna. Och många verksamhetschefer anser i likhet med Ylva Mård, förskolechef på Östberga förskolor i en närförort i Stockholm, att det inte finns tillräckligt med förskollärare att anställa:

– Det är svårt att rekrytera förskollärare och det beror på att det är för få. Förskolorna har expanderat enormt de senaste åren och förskollärarna räcker inte till, helt enkelt. Och det är väldigt olyckligt, säger hon.

Hur på verkar det verksamheten?

– Att vi inte uppnår de krav som man egentligen ställer att vi ska ha 50 procent förskollärare och 50 procent barnskötare, för de förskollärarna finns inte.

En tecken på att konkurrensen hårdnar om förskollärare är att allt fler arbetsgivare erbjuder höga löner till de nyutexaminerade. Det berättar Lisa Öberg, föreståndare för lärarutbildningen på Södertörns högskola.

– Vi ser ju att det som vi förut tyckte var en väldigt, väldigt hög lön, kanske 22.000, 23.000, 24.000 i månaden som ingångslön är nu flera tusen kronor högre i vissa fall. Så det är studenter som nu kommer att få en ingångslön som ligger över 25.000 kronor, säger hon.

En privat förskola som Ekot talat med uppger att ingångslönen för en förskolläarare är uppe i 26.000, och en annan arbetsgivare erbjuder i dag en extra semestervecka till de nyanställda. Löner som ligger 3.000-4.000 kronor högre än normalt, enligt Lärarförbundet.

Från och med i sommar, då den reviderade skollagen börjar gälla, ska varje förskola ha förskollärare med en drygt 3-årig högskoleutbildning som ansvarar för att barnen i sin lek också uppnår läroplanens mål.

Och liksom Skolverkets prognoser så tror Lisa Öberg att det fortsatt kommer att vara stor efterfrågan på förskollärare, eftersom det utbildas färre än vad som efterfrågas.

– Framtiden ser ut som om att det här kommer att hålla i sig ett bra tag. Det finns stor efterfrågan på förskollärare, eftersom det fortfarande finns många förskolor som inte har förskollärare med förskollärarexamen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".