Njursjuka välkomnar sammanslagning

Det första steget mot ett nationellt transplantationscentrum har tagits i Sverige genom att Karolinska Universitetssjukhuset i Solna och Huddinge träffat ett avtal med Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg om organdonationer.

Avtalet välkomnas inte minst från Riksförbundet för njursjuka eftersom det upplevs som om de båda sjukhusen konkurrerat med varandra.

Håkan Hedman är förbundsordförande.

– Det är ju inte bra att det är på det viset. Det har vi ju märkt under många år här att det har rått en väldigt stor konkurrens mellan Stockholm och Göteborg. Det har inte vi sett som positivt, säger han.

Varför tror du att det är så?

– Det är väl lite prestige som ligger bakom detta och en tävlan också mellan klinikerna att kunna utveckla sin verksamhet och bli bäst. Men så som det har varit hittills har inte det gynnat patienterna i alla avseenden.

Samarbetsavtal
Varje dag genomförs flera olika typer av transplantationer på sjukhus runt om i Sverige. För att samla och kunna samarbeta ännu mer har därför ett avtal träffats mellan Sahlgrenskas och Karolinskas universitetssjukhus.

På måndagen genomfördes till exempel en levertransplantation i Göteborg som utfördes av bland andra professor Michael Olausson, en av världens ledande transplantationskirurger.

– Vi har ett bra samarbete och det gäller alla fyra ställen där man bedriver transplantationsverksamhet idag, säger han.

Är det någon konkurrens mellan de olika sjukhusen?

– Jodå, vi har konkurrens, det har varit en hälsosam konkurrens, inte så att vi kastar kniv efter varann, utan det har varit bra under den period när transplantationsverksamheten byggdes upp.

Njursjukas riksförbud tycker att det har varit väl mycket konkurrens. Vad tänker du om det?

– Nja, det är riktigt. Det här steget som vi har tagit nu är ju till för att ta nästa steg, det vill säga att se över vilka resurser som behövs för att bedriva en konkurrenskraftig transplantationsvård i framtiden. Och ser man det på det sättet så kanske det är lite för stark konkurrens, säger Michael Olausson.

En andra bedömning
När nu det nya samarbetsavtalet ska utformas i detalj är det en viktig sak som Njursjukas riksförbund vill, och det är möjligheten till en andra bedömning för njurpatienter som vill opereras.

– Ett nej ska inte alltid vara ett nej utan man ska får möjligheten att bli bedömd på ett andra centrum och i så fall sättas upp på väntelista på det stället. Så vi hoppas verkligen att den chansen finns kvar efter att man nu skapar en stor transplantationsenhet i Sverige, säger Håkan Hedman, förbundsordförande för Riksförbundet för njursjuka.

Jan Andersson, Göteborg
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista