Idag måndag börjar rättegången mot Wikileaks grundare Julian Assange i London. Foto: Lefteris-Pitara/Scanpix.

Domstol avgör om Assange lämnas ut till Sverige

Domstol avgör om Assange lämnas ut till Sverige
1:35 min

Idag måndag börjar rättegången mot Wikileaks grundare Julian Assange i London. En domstol ska då avgöra om han ska utlämnas hit till Sverige där han misstänks för bland annat våldtäkt. Själv motsätter han sig detta av rädsla för att bli utlämnad till USA.

En av Julian Assanges främsta supportrar, den kände journalisten John Pilger utmålar det svenska rättssystemet som kaotiskt. Assanges advokat Mark Stephens kallar Sverige en lismande stat som går i USA:s ledband. 

Just att bli åtalad i USA, för att Wikileaks läckt tusentals dokument från amerikanska ambassader, är det som Julian Assange säger sig vara mest rädd för. Han tror att risken är större att bli utlämnad från Sverige, därför vill han hellre stanna kvar i Storbritannien.

Ett av försvarets argument för att beveka den brittiska domstolen är att Sverige inte skulle stå emot påtryckningar från USA, ett annat skäl är att svenska åklagare har begått en mängd olika fel, när de hanterat våldtäktsmisstankarna mot Assange och när de har begärt honom utlämnad från Storbritannien. Dessutom anser sig Assange vara oskyldig till de sexbrott han är anklagad för i Sverige.

Men juristen och experten på engelsk utlämningslagstiftning, Julian Knowles tror att det blir svårt för Assange att klara sig undan en utlämning.

– Man kan ju aldrig vara säker, säger Julian Knowles, men det här borde vara ett rutinärende enligt de utlämningsregler som gäller mellan EU-länderna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".