Inger Segelström.

Segelström gruppledare

Socialdemokraterna har på måndagen bestämt att förstanamnet Inger Segelström ska vara leda den socialdemokratiska gruppen i Europaparlamentsvalet.

På måndagen diskuterade socialdemokraterna frågan om vem som ska leda de svenska socialdemokraterna i Europaparlamentet.

– Det blir Inger Segelström som blir vår delegationsledare med Jan Andersson som vice, säger partisekreteraren Lars Stjernkvist.

Andersson och Segelström var aktuella
Det har funnits en diskussion om det skulle bli Inger Segelström eller andranamnet Jan Andersson som suttit betydligt längre i parlamentet och varit gruppledare under den tidigare mandatperioden.

– En ny grupp i en ny mandatperiod samlas och fördelar arbetsuppgifterna och då har vi kommit fram till att det här är den bästa lösningen. Jans erfarenhet och ställning i gruppen kommer att bli väldigt viktig även i fortsättningen, säger Lars Stjernkvist.

Lars Stjernkvist beklagar att socialdemokraterna gjorde ett dåligt val men menar att ingen skugga ska falla på parlamentarikerna, menar han.

– Inger och Jan har båda gjort allt de kunnat i valrörelsen, säger han.

Prata EU mellan valen också
Lars Stjernkvist säger att EU-parlamentarikerna ska få en roll i att lyfta fram Europafrågorna inom partiet.

– Vi har börjat en viktig diskussion om hur vi ska se till att sakfrågorna i Europa blir en naturlig del av den politiska debatten i landet och i partiet framöver och vilken roll gruppen i EU-parlamentet ska spela där. Alla är helt överens om att vi måste uppmärksamma frågorna även mellan valen, säger han.

Herman Melzer
herman.melzer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista