Demonstranter mot Mubarak-regimen på Tahrir-torget i Kairo. Foto: Emilio Morenatti/Scanpix.

Misstro mot förhandlingar i Egypten

"Vi kan inte förhandla med en regim av mördare"
2:32 min

Demokratiaktivister i Egypten tänker fortsätta att demonstrera och trappa upp sin kampanj, för att tvinga bort president Hosni Mubarak. Många är skeptiska inför de pågående förhandlingarna med regimen. Men oppositionen saknar en klar ledargestalt, och det finns en djup misstro mellan de båda sidorna.

– Vi kan inte förhandla med en regim som inte är legitim, som består av tjuvar och mördare, det säger Heba, en av tiotusentals demonstranter, som är kvar på Tahrir-torget i Kairo.

Stämningen på torget växlar mellan eufori och oro. Det finns en känsla att Mubarak-regimen är på defensiven och försöker vinna tid.

Samtidigt litar många inte riktigt på militären, som nu omringar torget.

– Vi kommer inte att lämna torget förrän Mubarak avgår, säger en annan aktivist Naveen, en av många som inte tror att regimen förhandlar i god tro.

I stats-tv ges en bild av att regeringen gjort generösa eftergifter, inte minst när de träffat Muslimska brödraskapet, en stor oppositionsgrupp, såväl som företrädare för olika sekulära grupper.

Regimen säger att det nu är dags att avblåsa demonstrationen och få igång ekonomin igen.

Men oppositionen, som saknar en klar ledare, insisterar på Mubaraks omedelbara avgång först och på andra irreversibla förändringar.

– Lösningen är väldigt enkel, men de vill inte gå med på det. Ledarna är rädda för att de ska ställas inför rätta om de avgår.

Ingenjören Yassir här på torget säger regimen fortfarande kan slå tillbaka brutalt mot dem.

– Vi har betalt ett högt pris för frihet, men inte fått den än,  säger han.

Tahrir-torget är nu hem till en slående blandning av unga och gamla, män och kvinnor, religiösa och sekulära, rika och fattiga. Gemensamt för många av dem är att de verkar njuta av chansen att uttrycka sig fritt.

– Det har varit min dröm att uttrycka mig fritt, utan fruktan, säger Heba.

– Du har behandlat mig illa. Du har tagit mina rättigheter ifrån mig.

Heba säger att hon känner sig bitter på president Mubarak.

– Nästa president, säger hon, vill jag kunna välja. Min president ska framföra mina ord, inte sina egna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".