Fortsatta oroligheter i Tunisien

Vill förbättra den spända situationen
1:26 min

Även i Tunisien fortsätter oroligheterna. Men nu har övergångsregeringen förbjudit det gamla styrande partiet RCD, som leddes av den störtade presidenten Ben Ali.

"RCD försvinn" har varit det primära slagordet i demonstrationer sedan presidenten flydde från Tunis den 14 januari, och i det har demonstranterna nu fått rätt.

Alla RCD:s alla aktiviteter har förbjudits, och samtliga partikontor i hela Tunisien har stängts på myndigheternas order. Partiet har med andra ord förbjudits.

Motiveringen enligt övergångsregeringen är att försöka förbättra den mycket spända situationen i Tunisien.

I flera veckor har det också gått rykten i Tunis om att nära medarbetare till den störtade presidenten, försöker sprida kaos och kriminalitet för att på så sätt på sikt ta över makten igen. Ett rykte som helgen bekräftades av det nya inrikesministeriet.

För trots att Tunisien ansett sig ha lyckats med revolutionen, har osäkerheten varit stor.

Gatugäng har spritt skräck i många städer, i huvudstaden Tunis har plundringar, vandalisering och misshandel blivit vardagsmat.

I helgen var det våldsamma upplopp i flera städer, El Kef, Gafsa, Sidi Bouzid och Kebili, blev åter platser för ursinne.

Flera människor dödades, bland dem två män inlåsta i en polisstation som brändes ner av en rasande folkmassa som protesterade mot säkerhetsläget och mot myndighetspersoners kopplingar till presidentens gamla parti, ett parti som nu alltså förbjudits.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".