Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
1 av 11
Klicka för grafik - befrielsetorget
2 av 11
Glädjen att få skandera fritt var gränslös. Många tappade rösten efter ett par timmars: "Försvinn! Försvinn!" Foto: Mia Gröndahl/Sveriges Radio.
3 av 11
Svart. Vitt. Rött. Pojken gömmer sitt ansikte bakom de egyptiska färgerna. Foto: Mia Gröndahl/Sveriges Radio.
4 av 11
Familjer på väg till Tahrir på söndagen. "Det handlar om våra barns framtid", sade en mamma. På flickans skylt - som hon håller upp och ner - står det Ner med Mubarak! Foto: Mia Gröndahl/Sveriges Radio.
5 av 11
Över hela torget bar grupper av människor fram olika budskap. På denna skylten står det: No silence after this day. Foto: Mia Gröndahl/Sveriges Radio.
6 av 11
Demonstranterna vägrar gå hem innan Mubarak har avgått. Foto: Mia Gröndahl/Sveriges Radio.
7 av 11
Kvinnorna ledde de flesta talkörerna på Tahrirtorget under söndagen. Foto: Mia Gröndahl/Sveriges Radio.
8 av 11
En kvinna demonstrerar på Tahrirtorget under söndagen. Foto: Mia Gröndahl/Sveriges Radio.
9 av 11
Mubarak får rött kort av några män på Tahrirtorget under söndagen. Foto: Mia Gröndahl/Sveriges Radio.
10 av 11
En kvinna håller sin dotter i famnen på Tahrirtorget under söndagen. Foto: Mia Gröndahl/Sveriges Radio.
11 av 11
Demonstranter använder flygblad som solskydd på Tahrirtorget. Foto: Mia Gröndahl/Sveriges Radio.

Ekot rapporterar från Egypten 7 februari

"Vi kan inte förhandla med en regim av mördare"
2:32 min

Folket fortsätter att kräva Mubaraks avgång. Oppositionsgruppen Muslimska brödraskapet har inlett samtal med den egyptiske vicepresidenten Omar Suleiman.

00:50

Under en tid har det pågått planering för att Egyptens hårt pressade president Hosni Mubarak ska genomgå en omfattande medicinsk undersökning i Tyskland, avslöjar nyhetsmagasinet Der Spiegels nätupplaga på måndagen.

Ryktena om detta har visat sig vara "mycket mer konkreta än vad man tidigare trott", skriver tidningen.

Enligt Der Spiegel pågår preliminära samtal med flera sjukhus.

Mubarak har tidigare vårdats i Tyskland vid minst två tillfällen.

00:20

Egyptens president Hosni Mubarak har givit order om att en "oberoende" kommission ska utreda det dödliga våldet i Kairo förra veckan.

Det rapporterar den statliga nyhetsbyrån Mena.

Det var i onsdags som Mubarakanhängare rusade in på Tahrirtorget, som då var fullt av folk som protesterade mot regimen.

I sammandrabbningarna dödades minst elva personer och nära 1 000 skadades, enligt officiell statistik.

20.30

Mubarak-regimen i Egypten säger att lönerna för offentligt anställda ska höjas med 15 procent.

Beskedet kom sedan Mubaraks ombildade regering hade sitt första möte i dag. Utbytet av ministrar var ett sätt försöka blidka demonstranterna, som kräver att president Mubarak avgår.

Förutom löneökning för offentligt anställda gav regeringen besked om en ökning av pensionerna med 15 procent.

Höjningarna betraktas som ett sätt för Mubarak och hans ministrar att stärka stödet bland de egyptier som står på regeringens sida och samtidigt tona ner protesterna.

17.30

– Okunskapen om det Muslimska brödraskapet är enorm, säger vår korrespondent Cecilia Uddén i Studio Ett.  Alla  EU ambassadörer i Kairo har avstått att träffa medlemmar av Muslimska brödraskapet på direktiv från den egyptiska staten. Kan man tänka sig något annat land i världen där en stat säger åt en diplomat att du får inte träffa vår största oppositionsgrupp!? Men så har det varit här, konstaterar Cecilia Uddén.

16.30

Det egyptiska pund har försvagats mot dollarn. Det tappade 1,3 procent till 5,9 mot dollarn. Den lägsta nivån sedan januari 2005, rapporterar Bloomberg news. Experter väntar ytterligare försvagning av valutan, vilket påverkar den politiska instabiliteten.

16.25

Wael Ghonim har nu släppts av egyptiska myndigheter. Det rapporterar tv kanalen Al Arabiya

15.48

Muslimer och Kristna står enade på Befrielsetorget mot regimen Mubarak.  Hör vår korrespondent Cecilia Uddéns röster från Kairo.

15.45

Den unge ledaren för en av oppositionsgrupperna Wael Ghonim ska friges, uppger egyptiska statstv:n. 32 årige Ghonim är marknadschef på Google i Egypten och har via nätet varit mycket aktiv inför protesterna. 28:e januari försvann han efter att ha gripits. Ghonim har samlat opposition via sociala medier.

15.40

Höjda löner och pensioner med 15 procent. Det var beskedet från regeringens första möte i Kairo. Allt ett försök att blidka motståndet på Befrielsetorget. Den nye finansminister utlovade att 6,5 miljarder egyptiska pund ur statskassan ska gå till höjda statliga löner och pensioner för sex miljoner människor.

15.15

Det första regeringsmötet med den ombildade regeringen hålls under eftermiddagen med president Hosni Mubarak. Han ombildade regeringen 28:e januari och det är första gången de möts officiellt.

14.30

Utegångsförbudet kortas i Kairo med en timme. Det gäller nu från klockan åtta på kvällen till sex på morgonen, rapporterar statskontrollerade media. Utegångsförbudet infördes 28:e januari från klockan sju på kvällen.

14.20

Samtidigt som kraven på yttrandefrihet fortsätter i Egypten publiceras i grannlandet en opinionsrapport i israeliska tidningar.

I landet som stolt brukar epitetet Mellanösterns enda demokrati visar sig 52 procent av landets judiska befolkning vara för en begränsad yttrandefrihet om den kan hota staten.

64 procent var för begränsad yttrandefrihet om säkerheten är hotad. Hela 40 procent av israelerna sa i en annan rapport nyligen att det finns FÖR mycket yttrandefrihet i Israel.

13.45

Ahmed Zaafan och Ola Abdel Hamid gifte sig på Tahrirtorget mitt bland alla demonstranter idag. 22 årige datavetenskapsstudenten Ola och 29 årige psykologen Ahmed hade planerat att gifta sig, men ville inte lämna torget för att göra det, skriver Reuters.

12:25

Bland de ovärderliga antika föremål som skadats av plundrare under protesterna finns en staty av kung Tutankhamun stående på en panter och en träsarkofag som är över 3 500 år gammal. Alla föremål ska restaureras och enligt ansvarige ministern Zahi Hawass kommer alla arkeologiska platser öppnas igen efter att ha varit stängda under två veckor.

12.10

Motståndet växer bland högre officerare i egyptiska armén mot att president Hosni Mubarak avsätts omedelbart. Det är proteströrelsens krav. Generaler, som är emot, anser att det skadar nationens stolthet. Att avsätta en egyptisk general "hjälten från oktoberkriget mot Israel 73" vore förödmjukande för nationen, anser höga militärer i Egypten, enligt flera olika källor. 

12.00

– Vi har kommit över vår rädsla, säger läkaren Mohammad till vår korrespondent Nils Horner i Kairo. Efter tio dagar och nätter på Befrielsetorget,Tahrir, är Mohammad full av optimism och säker på  att Mubarak kommer att avgå.

11.40

Wael Ghonim, marknadschef för Google i Egypten och en av dem som via social medier skapade revolten, ska enligt familjen släppas idag. Ghonim greps den 28:e januari och hans familj befarar att han har torterats. Igår utnämdes Ghonim till talesman för en av oppositionsgrupperna på Tahrirtorget, 6:e oktoberrörelsen. Ett försök att få Mubaraks regim att frige Ghonim.

10.25

Egyptiska börsen kommer vara stängd minst till onsdag. Börsen föll 17 procent under de första dagarnas protester. Protestdagarna beräknas ha kostat turistsektorn motsvarande tio miljarder kronor.

10:10

Köerna till bankerna långa och det finns nu pengar i bankomaterna sedan Centralbanken flugit ut fem miljarder egyptiska pund till banker över hela landet. Men en uttagsgräns på 50 000 pund gäller, det motsvarar drygt 55 000 kronor.

8:45

En egyptisk polis skadades när en polisbyggnad i staden Rafah, nära gränsen till Gaza, utsattes för granateld, enligt nyhetsbyrån AFP. Attacken kunde inte omedelbart kopplas till revolutionen mot president Hosni Mubarak.

6:00

Demokratiaktivister i Egypten  tänker fortsätta att demonstrera och trappa upp sin kampanj, för att tvinga bort president Hosni Mubarak. Många är skeptiska inför de pågående förhandlingarna med regimen, och det finns en djup misstro mellan de båda sidorna.

Se bilder från Kairo


Om intervjuerna i texten

Av hänsyn till de intervjuade personernas säkerhet har Ekot valt att i vissa fall presentera dem utan angivande av deras hela namn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".