Människor i södra Sudan firar det preliminära valresultatet. Foto: Pete Muller/Scanpix

I dag väntas valresultatet i Sudan

Risk för fortsatta strider
1:34 min

I dag väntas det slutliga resultatet från folkomröstningen om södra Sudan. Allt tyder på att det kommer att visa att södra Sudan blir ett eget land i sommar. Men som en påminnelse om de många svårigheter som väntar i och med delningen bröt nya strider ut i södern i helgen, med minst 50 döda som resultat.

Det är soldater inom samma enhet som har vänt vapnen mot varandra. Anledningen är att några av dem är från södern, andra från norr.

Sudans president Omar Hassan al-Bashir sa i dag att han accepterar det valresultat som innebär att landet delas med Sydsudan som nu får bilda en egen stat.

Presidenten sade att de som önskar en uppdelning har segrat.

Enligt rapporterna från en av de regioner som ligger vid den känsliga gränsen mellan norra och södra Sudan så har soldater inom den nationella armén vägrat att lyda order. De som vägrade kommer från södern, och vill inte förflytta sig norrut nu, och inte lämna ifrån sig de vapen och den ammunition de har.

Minst 50 människor har dödats under striderna, de allra flesta soldater, men enligt de första rapporterna fanns flera barn och en chaufför från FN också bland de döda.

Norra och södra Sudan har redan varsin armé - regeringsarmén som lyder under Khartoum i norr, och så SPLA i södern, den forna rebellarmén som slogs för södern under inbördeskriget.

Meningen nu, om som väntat det preliminära resultatet om en delning bekräftas i dag, är att Khartoums regeringsarmé ska dra sig tillbaks från de södra delarna av Sudan under de kommande månaderna. Risken är stor för fler sammandrabbningar av samma slag som de i helgen.

Att striderna nu bröt ut i området där Sudans mest produktiva oljefält finns gör inte det hela mindre explosivt. Hur framtida oljeresurser ska fördelas mellan norr och söder och hur gränsdragningen ska se ut i känsliga områden är två av de svåraste frågorna som återstår att lösa, innan det kan bli ett fredligt firande av en ny stat den 9:e juli i år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".