En av grundarna till det nya partiet, advokat Inigo Iruin, i mitten, gestikulerar vid sidan av den baskiske politikern Rufino Exteberria, från Batasuna, till höger. Foto: Alvaro Barrientos/Scanpix.

Nytt baskiskt parti avvisar ETA:s våld

Spaniens regering ständigt skeptisk
1:24 min

De baskiska separatisterna i Spanien lanserar nu ett nytt politiskt parti, eftersom deras parti Batasuna under många år har varit förbjudet. Separatisterna vill kunna ställa upp i regionalvalet i maj och tar därför nu avstånd från allt våld, inklusive från terrorgruppen ETA.

Så här långt har de baskiska självständighetsivrarna aldrig gått tidigare. De har alltid vägrat att fördöma terrorgruppen ETA:s våld och därför har den politiska grenen av rörelsen, partiet Batasuna, förbjudits av Spaniens regering.

Batasunaledaren Rufi Etxeberria säger nu i deklarationen i dag, att det kommer att stå inskrivet i det nya partiets stadgar att det motsätter sig allt användande av våld, inklusive ETA:s.

Det finns ingen återvändo, utan vi vill återfå en legal status och delta under demokratiska former, säger Etxeberria.

Men den spanska regeringen i Madrid är luttrad. Premiärminister Zapatero gick på pumpen för ett antal år sedan, då han inledde en fredsprocess som hastigt avbröts av ett nytt ETA-attentat.

Spaniens regering är ständigt skeptisk till olika trevare från de baskiska separatisterna och håller fast vid att ETA villkorslöst och en gång för alla måste lägga ner sina vapen. Den 10 januari deklarerade den baskiska terrorgruppen ett permanent eldupphör, men eftersom det har hänt tidigare så hörs inga applåder i Madrid.

Dagens steg är ändå nytt: att våldet fördöms öppet. Men Spaniens regering kan välja att förbjuda även det nya partiet och frågan förs då över i domstol. Ungefär 15 procent av baskerna bedöms stödja denna politiska falang.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".