På måndagen inleddes rättegången mot tre amerikanska soldater i Irak.

Tre första USA-soldaterna inför rätta

På måndagen inleddes de första rättegångsförhandlingarna i Bagdad mot tre amerikanska soldater, som anklagas för tortyr och övergrepp i Abu Ghurayb-fängelset.

De amerikanska myndigheterna vill framställa det som om det rör sig är enstaka rötägg i armén, men de flesta irakier tror att övergreppen utförts i bred skala.

– Jag tror att det här är en amerikansk policy som de följer i alla länder där de är. De behandlar oss inte som mänskliga varelser. Amerikanerna tror att de är övermänniskor, säger en irakier som står i en Nokia-butik.

”Alla behandlas likadant”
Han tror att de flesta irakiska fångar behandlas likadant och så anser en majoritet av irakierna. Enligt en opinionsundersökning som den amerikanska ockupationsmyndigheten har gjort tror en majoritet att alla amerikansk soldater beter sig de i Abu Ghurayb-fängelset.

Men en kvinna som kommer in i affären håller inte med.

– Jag tror inte att de har gjort det här på order uppifrån utan det är ett verk av enskilda soldater, säger hon.

Är rättegången allvarligt menad?
Men blir det då en riktig och allvarligt menad rättegång som nu sätter igång? Nej det tror i varje fall inte Mohammed, som sitter på en uteservering på en Bagdadgata.

– Maximalt kommer de nog att bli avskedade ur armén eller så får de böter, tror Mohammed som inte anser att det skulle vara tillräckligt med straff.

Samtidigt som alla är upprörda över övergreppen vill de flesta att de amerikanska trupperna ska vara kvar åtminstone en tid till.

”USA:s närvaro nödvändig”
– För ögonblicket är det nödvändigt att de amerikanska trupperna är kvar eftersom säkerehetsläget är så bekymmersamt, säger en man som spelar bräde med en kollega på en motorcykelverkstad.

– När det blir lugnare är det bäst att de åker, säger han.

Men han säger det med tungt hjärta. Amerikanerna har själva skapat osäkerheten, menar han, men nu måste de stanna kvar och reda upp det.

Sten Sjöström, Bagdad
sten.sjostrom@sr.se

Förhören mot en av de tre anklagade amerikanska soldaterna sköts omgående upp till 23 juli, sedan hans advokat vägrat att komma till Irak på grund av det farliga läget.

Advokaten hade begärt att få delta per telefon, men domaren avslog den begäran.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista