Svensk tigerekonomi – Myt eller verklighet?

Upp till bevis för svensk ekonomi
2:08 min

De kommande veckorna väntas kunna ge svar på frågan om Sverige är en tigerekonomi eller inte. Uttrycket har används utomlands för att beskriva den starka svenska ekonomin, med tillväxt och budgetbalans i världsklass.

Det är lite grann upp till bevis för svensk ekonomi de kommande dagarna och veckorna. Hur är det med tillväxten och är den uthållig, trots omvärldens osäkerhet?

I dag kommer till exempel banken SEB med sin senaste konjunkturprognos. Vad kommer den att förutspå om tillväxten och räntan och kronan?

Bolåneinstitutet SBAB svarade i förra veckan ett tydligt nej i sin prognos på frågan om det är en bolånebubbla i Sverige.

I nästa vecka ska Riksbanken besluta om räntan igen och då kommer också Riksbankens svar på tillväxten och inflationen och eventuell bobubbla.

Den första mars kommer det hårda fakta. Då publicerar Statistiska centralbyrån svart på vitt hur tillväxten blev det sista kvartalet 2010, och hela 2010.

När SCB:s siffror för BNP-ökningen det tredje kvartalet kom var det många som höll på att trilla av stolen: Plus 6,9 procent. Rekord.

Nu är förväntningarna och förhandsspekulationerna så upptrissade att det viskas om en lika stark siffra, kanske ännu starkare: 8 procent.

Till stöd för en sådan tillväxt finns bolagens rapporter som rinner fram i en strid flod just nu. De flesta bolagen, och de viktigaste, har haft starka fjärde kvartal med ökad efterfrågan, svällande orderböcker och ganska ljusa utsikter för 2011.

Även om alla rapporter inte har mottagits av aktieinvesterarna med glädjerop så är grundtonen optimistisk.

Internationella uttalanden som att Sverige liknar en tigerekonomi och OECD:s beskrivning av svensk ekonomi lika stark som Pippi Långstrump, kommer nu att köras igenom svenska analyskvarnar och frågan är vad som kommer ut på andra sidan.

Det finns fyra riskmoment som kan påverka Sverige och svensk ekonomi. Det handlar om åtstramningspaketen runtom i Europa och världen i stort, den finansiella stabiliteten i eurozonen och om USA:s strukturella problem samt de svenska huspriserna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".