"Krångliga regler för små elproducenter"

Nu kommer kritik om att det är krångligt för de små elproducenterna att medverka för att få fram grön el.

Konsumenternas stöd till den förnybara gröna elen går mest till administration eller tillbaka till staten i form av moms och inte som det är tänkt till förnybar energi. Det hävdar Energimyndigheten.

– Kraven på mätteknik och kraven på inrapporteringssystemen är så kostsamma så att man måste ha en viss volym om det ska vara ekonomi i det helt enkelt, säger Sven Rautenberg, som är vd för kraftstationen Slottsmöllan i Halmstad.

Stort missnöje
Slottsmöllan är en av de mindre elproducenterna där missnöjet är stort med systemet med grön el. Krav på viss mätarutrustning till exempel gör det krångligt för många elproducenter, anser Sven Rautenberg.

– Det måste finnas ett alternativ, till exempel att kunna skicka en pappersrapport på att den här månaden har jag producerat så här många kilowattimmar. Och sedan får vi bidrag för det, säger han.

Mellan två och fyra procent av elkonsumenternas elräkning går till så kallade el-certifikat för grön el. Tanken är att pengarna ska användas till elproducenterna för att investera i förnybar el, till exempel vindkraft.

Halv miljard till annat
Men en utredning från Energimyndigheten, som ännu inte publicerats, visar att en stor del av de 1,3 miljarder kronor som elkonsumenterna betalar för den gröna elen inte alls går dit. Nästan en halv miljard gick till administrationskostnader och moms till staten.

Många elbolag struntar också i att betala sin andel av stödet till grön el. I stället väljer de att betala straffavgifter.

Det gäller till exempel Fyrstads Kraft och Östkraft. Men bolagets vd Anders Jonsson betonar att bolaget köpte certifikaten, men avstod från att använda dem nu.

Betalade hellre straffavgift
För att skydda sina kunder valde bolaget att hellre ta en straffavgift, som var lägre än marknadspriset på certifikaten.

– Vi har drabbtas av en sanktionsavgift och det har vi gjort för att vi har gjort ett medvetet val att spara certifikaten för framtiden. Och det står oss helt fritt att göra inom nuvarande regelverk, säger Anders Jonsson.

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista