Brödraskapet vill undvika att spä på islamofobi. Foto: Abdel Hamid Eid/Scanpix.

Islamistvarning spelar regim i händerna

Regimen förskansar sig bakom nya löften
2:30 min

Långt innan den egyptiske presidenten Hosni Mubarak avgått, har omvärldens tyckare börjat måla upp ett skräckscenario där Egypten styrs av det Muslimska brödraskapet. Men än så länge finns det inget som tyder på att Mubarak försöker gömma sig eller leta efter en reträtt och Brödraskapet verkar inte vara redo att träda in.

Enligt det Muslimska brödraskapets talesman Essam El Erian är de inte ens i närheten av något maktövertagande.

– Men om folket skulle välja oss så uppmanar jag omvärlden att respektera demokratin och inte upprepa misstagen från Algeriet och det palestinska valet , säger han på en sprakig telefon på kvällen efter att utegångsförbudet trätt i kraft.

Det Muslimska brödraskapet kommer inte ens att kandidera till presidentvalet i höst.

 – Vi vill inte spä på den islamofobi som råder i väst, och för övrigt är vi inte alls redo att utse någon presidentkandidat, säger Essam el Erian

Men dessa spekulationer om ett Egypten styrt av islamister spelar egentligen bara regimen i händerna. Medan Mubarak varnar för kaos och extremism om han själv lämnar arenan, ägnar sig regimen åt att förskansa sig bakom nya löften. Lönerna för statligt anställda höjdes plötsligt igår med 15 %.

Premiärministern lovade att trafikpolisen åter skulle vara ute på gatorna idag, vicepresidenten har samtalat med oppositionen, och Mubarak har på inga sätt försvunnit.

Han blickar tryggt ner mot folket varje dag ur den statliga televisionen - igår tillsammans med sin nya regering - samtidigt som egyptisk tv varnar för utländska spioner och infiltratörer.

Runt Mubaraks palats i stadsdelen Heliopolis finns stridsvagnar, pansarfordon och taggtråd. Han är inte på väg att fly fältet.

– Ett oroande tecken är att USA:s president Barack Obama nu säger att den egyptiska regimen gjort framsteg med sina kontakter med oppositionen. USA vill förstås att Mubarak sitter kvar, säger aktivisten Amr.

De gör allt för att stoppa vågen av arabiska revolutioner på Mubaraks tröskel eftersom varken USA eller Israel kan hantera fler fallna ledare i området, menar Amr.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".