Socialtjänster brister i sekretesshantering

Var tredje kommunal socialtjänst i landet saknar skriftliga rutiner för att hantera sekretessbelagda personuppgifter. Det visar en granskning som Datainspektionen har gjort av sammanlagt 119 kommunala socialnämnder och miljönämnder.

Agneta Runmarker, ställföreträdande tillsynsdirektör på Datainspektionen, menar att det är en allvarlig brist i kommunernas hantering av sekretessen.

– Det är utsatta människor som får riskmarkeringar i folkbokföringsregister. Det är jätteviktigt att kommunerna har rutiner för att hantera de här skyddade adresserna. Det finns en risk för att det händer olyckor, att adresserna kommer ut till de som inte ska ha dem, säger hon.

Saknar fler rutiner
Förutom bristerna i hanteringen av sekretessbelagda uppgifter, fann Datainspektionen också att varannan nämnd saknar rutiner för att lämna ut uppgifter ur register på begäran av den registrerade.

Det är ett problem eftersom personuppgiftslagen ger alla rätt att få veta vilka uppgifter nämnden har om honom eller henne.

Brist att inte lämna information också
Agneta Runmarker tycker också att det är allvarligt att var tredje nämnd inte lämnar någon information alls till de registrerade om att de finns i registren, något de egentligen är skyldiga att göra.

– Om man inte får den här informationen kan man inte ta reda på vad som står och är det något som är fel kan man inte begära rättelse. Det är ett problem för den personliga integriteten, säger hon.

Dålig information
Agneta Runmarker tror att bristerna i kommunernas hantering av personuppgifter beror på att Personuppgiftslagen är en relativt ny lag. Kommunerna har inte hunnit bygga upp sina rutiner än.

Men enligt Staffan Wikell, förbundsjurist på Kommunförbundet, bär Datainspektionen en del av skulden.

– I och med att Datainspektionens information till personuppgiftsansvariga har varit otydlig och diffus, har inte tillämpningen av lagen blivit entydig. Man har kunnat tillämpa den på lite olika sätt, säger han.

Datainspektionen ska nu informera kommunerna igen om vilka regler som gäller.

Ulrika Lindahl
ulrika.lindahl@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".