Center-nej till folkomröstning

Centerpartiet vill inte ha en folkomröstning om det nya EU-fördraget som blev klart i fredags natt. Det beslutade centerstämman med en överväldigande majoritet på måndagen efter en intensiv och känslosam debatt.

Håkan Larsson från Jämtland argumenterade för en folkomröstning efter att en majoritet av EU-länderna har bestämt att rösta i frågan.

– Varför ska inte de svenska väljarna få ta ställning? För ett parti med underifrånperspektiv, och som i grunden är positiv till folkomröstningar borde det vara naturligt att myndigförklarar medborgarna och låta dem ta ställning till konstitutionen i en folkomröstning även i Sverige, sa han.

Hätsk debatt
Debatten var stundtals hätsk och tonen hård emot de som talade för en folkomröstning.

Många centerpartister sa från talarstolen att man är positiva till det nya fördraget, eftersom man anser att det är i linje med partiets EU-politik; ”Smalare men vassare”. En kompetenskatalog som beskriver vad EU ska och inte ska arbeta med, passar den politiken bra, resonerar man.

Centerledaren Maud Olofsson har också tidigare sagt nej till en folkomröstning, och Anna Myrhed från Stockholms län menade att det skulle se konstigt ut i väljarnas ögon om partiet nu bytte fot.

– Fundera över hur ett lappkast i den här frågan skulle påverka vår trovärdighet, sa hon.

Beslut för riskdagen
Ett sådant här beslut är bäst lämpat att tas i riksdagen, menade Maria Abrahamsson från Uppsala.

– En folkomröstning skulle bara innebära att vi devalverar det viktiga demokratiska instrument som folkomröstningar kan vara vi ha i rätt frågor. Vem skulle tolka ett folkomröstningsresultat, vad skulle vi rösta om, skulle vi få en tjock lunta med kryssfrågor som vi alla skulle kryssa i? Det här är inte en fråga man kan folkomrösta om. Vi ska ha en folklig debatt, men sedan ska vi låta riksdagen fatta beslutet, sa hon.

Inga-Lill Hagberg
inga-lill.hagberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista