Sigtuna inför mångkulturella lovdagar

Sigtuna blir den första kommunen i Sverige att införa så kallade mångkulturella lovdagar. På måndagskvällen klubbas beslutet med största sannolikhet igenom i Sigtunas barn- och ungdomsnämnd.

Skolbarnen i Sigtuna kommun kommer att få tre nya lovdagar. Loven ska ligga i anknytning till den muslimska fastemånaden Ramadan, det persiska och kurdiska nyåret Newroz och den ortodoxa kyrkans långfredag.

Hänsyn till andra religioner
Redan i maj beslöt vänstermajoriteten i barn- och ungdomsnämnden att ta hänsyn till andra religioner när lovdagarna las ut, men det är alltså på måndagskvällen som läsåret 2005 och 2006 spikas.

– Vi har en stor del av vår befolkning som firar dessa högtider och som hamnar i en situation där de måste välja mellan att vara i den svenska skolan eller att fira sina egna högtider. Det valet vill vi att så få som möjligt ska behöva göra, säger Anna-Karin Lundström, barn- och ungdomsnämndens ordförande.

Mötts av protester
Men förslaget har mötts av arga protester från den borgerliga oppositionen. Mikael Dellming, kd, tror inte att det finns någon efterfrågan på sådana här lovdagar.

Han vänder sig också mot att alla elever i kommunen ska omfattas av beslutet och tycker istället att det ska vara upp till varje skola att själv bestämma.

Erik Nilsson, socialdemokratiskt skolborgarråd i Stockholm, följer intresserat utvecklingen i Sigtuna.

Anpassning även i Stockholm
Han tycker att det kan finnas anledning att anpassa lovdagarna efter vilka elever som går i skolorna även i Stockholm.

– Vi ska följa hur det går i Sigtuna och hur det blir där. Inför nästa år får vi sedan fundera på om vi antingen ska göra något generellt över hela staden eller ha en försöksverksamhet i vissa stadsdelar, säger han.

Malin Axelsson
malin.axelsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista